اگزمای آتوپیک یا درماتیت آتوپیک یک بیماری مزمن، التهابی و پوستی است که شاهد خارش زخم در آن هستیم و اغلب زخمهای آن خشک است. این بیماری معمولاً در اوایل کودکی شروع میشود.
این بیماری در صورت عدم درمان بدتر میشود و باعث خارش، درد و اختلال در خواب نیز خواهد شد. همچنین میتواند با عفونت ثانویه به شکل پیچیده نیز شود. شروع اگزما معمولاً قبل از 12 ماهگی اتفاق میافتد و معمولاً یک دوره بازگشتی و عود کننده را دنبال میکند. بسیاری از کودکان اگزما را پشت سر گذاشته و درمان میشوند. در حال حاضر هیچ درمانی برای اگزما وجود ندارد، اما اگر به طور موثر مدیریت شود، این بیماری تأثیر کمتری بر زندگی روزمره دارد و کمتر میتواند بر کیفیت زندگی بیمار و خانواده او تأثیر منفی بگذارد. به منظور بررسی روش مدیریت زخم اگزما با تریتا همراه باشید تا در رابطه با این بیماری توضیحات جامع و کاملی را به شما ارائه دهیم.
اصطلاحات
پیش از آن که بخواهیم شما را با روشهای مدیریت اگزما آشنا کنیم، لازم است تا در مورد اصطلاحات آن توضیحاتی را به شما ارائه دهیم:
اگزمای آتوپیک: بیماری شایع و مزمن التهابی پوستی است که به شکل خشکی و خارش بر روی پوست ظاهر میشود. این بیماری ناشی از تداخل بین عوامل محیطی و ژنتیکی است.
محرک ها: عواملی که باعث تشدید اگزما میشوند
پانسمان مرطوب: پانسمان مورد استفاده برای درمان اگزما
اگزمای آلوده : ترشح و پوسته پوسته شدن زمانی رخ میدهد که اگزما به طور ثانویه توسط ارگانیسمهایی مانند باکتری Staphylococcus aureus، استرپتوکوک، کاندیدا یا ویروسهایی مانند Herpes simplex و molluscum contagiosum آلوده میشود.
مدیریت اگزما
به صورت کلی مدیریت اگزما به دو دسته تقسیم میشود:
- درمانهای روزانه
- درمانهای پیشرفته
درمانهای روزانه
این درمانها زخم بدون توجه به وجود یا عدم وجود اگزما باید ادامه پیدا کند:
اجتناب از تشدید کنندههای محیطی
- حرارت یکی از تشدید کنندههای محیطی است.
- عدم استفاده از لباسهای ضخیم، بخاری، حمام آب گرم، پتو ضخیم، زیر انداز پشمی یا پتو برقی، بطری آب گرم و…
- عدم برخورد زخم با مواد ضخیم مانند پشم، ماسه، برچسبهای لباس و…
- عدم استفاده از محصولات حاوی عطر و عوامل تحریک کننده
- لازم است تا به صورت روزانه از مرطوب کننده استفاده کنید. باید حداقل دو بار در روز از سر تا پا از مرطوب کننده استفاده شود حتی اگر پوست دیگر اگزما نداشته باشد.
- آلودگیهای ناشی از اگزما باید از محیط وان برداشته شوند تا از آلودگی باکتریایی جلوگیری شود.
- هنگام استفاده از استروئیدهای موضعی، مرطوب کنندهها باید مستقیماً روی استروئیدها اعمال شوند.
- روزانه حمام خنک با دما بین 30-32 درجه سانتی گراد داشته باشید. اضافه کردن روغن حمام (1 قاشق غذاخوری) نیز میتواند به بهبود وضعیت زخم کمک کند.
- هنگامی که اگزما متوسط یا شدید است یا اگر در هنگام حمام، پوست دچار سوزش شود، بهتر است تا نمک (1/3 فنجان در هر 10 لیتر آب) به آن اضافه کنید.
- هنگامی که اگزما عفونی است یا شدت آن متوسط یا شدید سفید کننده خانگی 4 درصد (هیپوکلریت سدیم 4 درصد) (12 میلی لیتر در هر 10 لیتر آب) مورد استفاده قرار دهید.
- استفاده از مکمل خوراکی روزانه ویتامین D برای اگزمای متوسط یا شدید گزینه مناسبی است. استفاده از این مکمل به ویژه در طول ماههای زمستان بسیار مهم است.
درمانهای پیشرفته اگزما
این درمانها باید به محض تشدید بیماری شروع شود و در صورت کنترل علائم متوقف شده و در صورت روشن شدن مجدد علائم دوباره باید مورد استفاده قرار بگیرند. به منظور کنترل اگزما پوستی لازم است تا از استروئیدهای موضعی استفاده شود.
- برای مدیریت اگزمای خفیف صورت از کرم استروئیدی مانند هیدروکورتیزون 1 یا دو بار در روز در صورت نیاز استفاده کنید.
- برای اگزمای متوسط صورت که به استروئیدها پاسخ نمیدهد، میتوان از پیمکرولیموس دوبار در روز در صورت نیاز استفاده کرد.
- از استروئید قوی تری برای بدن استفاده کنید مثلاً استروئیدهایی نظیر Advantantm یا Elocontm که به صورت کرم، پماد، پماد چرب و لوسیون موجود است.
- از کرمها تا زمانی استفاده کنید که وضعیت زخم به حالت طبیعی تر باز گردد.
- داروهایی مانند آنتی بیوتیکها یا داروهای ضد ویروسی ممکن است برای درمان ارگانیسمهایی که باعث ایجاد اگزمای ثانویه عفونی میشوند تجویز شوند. معمولاً آنتی بیوتیکهای خوراکی مورد استفاده قرار میگیرند، اما ممکن است برای اگزما و سپسیس شدید عفونی آنتی بیوتیکهای داخل وریدی مورد نیاز باشد.
- نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که آنتی هیستامینها معمولاً برای اگزما استفاده نمیشوند مگر این که در اثر واکنش آلرژیک یا نیش حشرات ایجاد شده باشد. آنتی هیستامینها به حل مشکل خارش اگزما کمک نمیکنند.
- پانسمان مرطوب برای اگزمای متوسط یا شدید گزینه مناسبی است. هدف از استفاده پانسمان مرطوب، نفوذ بیشتر مرطوب کنندههای موضعی و آبرسانی بیش از حد به پوست است، همچنین این پانسمانها تسکین دهنده، خنک کننده و مانعی برای خراشیدن پوست است.
- اگر پانسمانهای مرطوب در دسترس شما نیست، به جای آن از لباسهای مرطوب استفاده کنید.
مدیریت عوارض اگزمای آلوده
عفونت ثانویه اگزما یک عارضه شایع است، زیرا در چنین وضعیتی پوست سالم نیست و بنابراین در برابر عفونت آسیب پذیر تر است. عفونت میتواند اگزما را بدتر کرده و درمان آن دشوارتر شود. یک از باکتریهایی که عامل این عفونت است، استافیلوکوکوس اورئوس نام دارد که معمولاً در پوست اگزما یافت میشود.
در صورت وجود پوسته پوسته شدن، ترشح، خارش، ترک، چرک کردن، افزایش درد و خارش و… میتوان نتیجه گرفت که شاهد عفونت باکتریایی هستیم.
عفونت ثانویه ویروسی ناشی از ویروس هرپس سیمپلکس است. این عفونت اغلب باعث حساس شدن پوست، دردناک شدن و خارش دار شدن است. ویروسهای دیگری که ممکن است باعث تشدید اگزما شوند عبارتند از: molluscum contagiosum و ویروس coxsackie A6
اصول مدیریت اگزمای آلوده عبارتند از:
پوستههای زخم را با یک پارچه مرطوب (بردارید و به آرامی آن را پاک کنید. بهتر است این کار را هنگام حمام کردن انجام دهید.
کرم استروئیدی را میتوان بر روی پوست باز و در صورت وجود عفونت استفاده کرد، اما ابتدا پوستهها و ترشحات را بردارید.
توجه: اکثر بیماران مبتلا به اگزمای آلوده به ویروس، همواره دارای عفونت باکتریایی پوست نیز هستند. در صورت وجود عفونت در نزدیکی چشم لازم است تا بررسی فوری توسط چشم پزشک انجام شود.
همچنین شاهد تجویز آنتی بیوتیکهای خوراکی مثل سفالکسین یا فلوکلوکساسیلین به مدت 7 تا 10 روز هستیم.
حرف آخر
در این مطلب از سایت تریتا شما را با نحوه مدیریت اگزما آشنا کرده و بیان کردیم که در شرایط مختلف به منظور مدیریت اگزما لازم است تا به چه مواردی توجه داشته باشید. رعایت موارد گفته شده به شما کمک میکند تا به بهترین شکل ممکن بتوانید اقدام به مدیریت اگزما کرده و عوارض آن را به طرز چشمگیری کاهش دهید.
بدون دیدگاه