زخم جراحی چیست؟
زخم جراحی برشی از پوست است که معمولا توسط جراح و با استفاده از چاقوی جراحی در حین عمل ایجاد میشود. زخم جراحی میتواند نتیجه تخلیه یا قطع یک عضو در حین عمل باشد. اندازه زخمهای جراحی بسیار متفاوت بوده و بسته به نوع عمل و ناحیه آناتومیک درگیر، اندازه آنها متغیر است. این نوع زخم معمولا با بخیه بسته میشود، اما گاهی اوقات برای بهبود باز میمانند، این مساله به نوع زخم و تشخیص جراح بستگی دارد.
انواع زخم های جراحی
مراکز کنترل و پیشگیری بیماری(CDC)، برای طبقهبندی صحیح تمیزی و وضعیت زخمها، چهار طبقهبندی و تعریفی برای هر یک ارائه کرده است. این طبقهبندی به میزان آلودگی زخم، خطر عفونت و همچنین محل قرارگیری زخم بر روی بدن بستگی دارداین دستهبندی امکان ارزیابی خطر عفونت را فراهم کرده و راهنمایی در انتخاب مسیر مناسب درمان میباشد.
کلاس 1
این زخمها تمیز محسوب میشوند. در این دسته از زخمهای جراحی هیچ نشانهای از عفونت یا التهاب وجود ندارد. این کلاس از زخمها معمولا در عملهای مربوط به چشم،پوست یا سیستم عروقی به وجود میآیند. علاوه بر این، این زخمها وارد مجاری تنفسی، گوارشی، تناسلی یا مجاری ادرار نمیشوند. خطر عفونت در این نوع زخمها معمولا کمتر از 2% است.
کلاس 2
این دسته از زخمهای جراحی با وجود اینکه تمیز به نظر میرسند اما در معرض آلودگی هستند. اگر چه ممکن است زخم علائمی از عفونت نشان ندهد، اما به دلیل محل قرار گیری در معرض خطر بیشتری برای عفونی شدن هستند. به عنوان مثال زخمهای جراحی در دستگاه گوارش ممکن است در معرض خطر زیادی برای آلوده شدن باشند و به همین دلیل جز کلاس 2 قرار میگیرند. زخمهای این کلاس در شرایط کنترل شده وارد مجاری تنفسی، گوارشی، تناسلی یا ادراری میشوند ولی فاقد آلودگیهای غیر معمول هستند. خطر عفونت در این زخمها معمولا کمتر از 10% است.
کلاس 3
زخمهای آلوده هستند که شامل زخمهای تصادفی باز و تازه بوده که میتوانند ناشی از تخلیه و یا ترمیم اندام داخلی بدن باشند. در این نوع زخم احتمال ریختن خون و سایر مایعات از اندام به داخل زخم وجود دارد . خطر عفونت در این نوع کلاس زخم 13-20% است.
کلاس 4
این کلاس از زخمها دارای عفونتی هستند که ارگانیسمهایی که باعث عفونت بعد از عمل میشوند، قبل از عمل در محل وجود داشتهاند. خطر عفونت در این زخمها تفریبا 40% است.

دلایل به وجو آمدن عفونت در زخم جراحی
زخمهای جراحی زمانی ایجاد میشوندکه جراح با وسیله جراحی، اقدام به برش بدن میکند. طیف گستردهای از مشکلات و بیماریها نیاز به جراحی دارند. اندازه زخم به نوع عمل و محل قرار گیری آن بستگی دارد.
عوامل خطر ساز برای به وجود آمدن عفونت در زخم جراحی شامل موارد پزشکی مختلفی مانند دیابت یا ضعف سیستم ایمنی بدن است. استفاده از دخانیات، کهولت سن و اضافه وزن خطر ابتلا به عفونت را در افراد افزایش میدهد.
علائم عفونت زخم جراحی
عفونت زخمهای جراحی دومین نوع عفونتهای شایع اکتسابی بیمارستانی است. زخمهای جراحی به منظور بررسی روند بهبود به صورت مکرر کنترل میشوند. علائم نشان دهنده عفونت شامل موارد زیر میباشد:
- افزایش درد و قرمزی در اطراف زخم
- تاخیر در روند بهبود
- وجود چرک
- بوی بد
- افزایش دما در اطراف زخم
- تب
- افزایش سایر و عمق زخم
موارد زیر انواع عفونتهای محل جراحی هستند :
- عفونت سطحی: شامل پوست یا بافت زیر جلدی برش است.
- عفونت عمیق: بافت نرم در عمق برش را درگیر میکند
- عفونت اعضا و ارگان ها: قسمتهای درگیر در عمل جراحی دچار عفونت میشوند.
درمان زخم جراحی:
موارد زیادی برای بستن زخمهای جراحی وجود دارند همچنین ممکن است بر اساس تشخیص جراح زخم جراحی به منظور بهبود باز گذاشته شود. بسته به محل قرار گیری زخم و پیچیدگی آن، ممکن است درن در داخل زخم قرار گیرد و چندین روز در آن محل باقی بماند.
معمولا بر روی زخم پانسمان جراحی قرار میگیرد و با توجه به نوع عمل ممکن است مرتب پانسمان آن تعویض گردد. آنتیبیوتیکها برای جلوگیری از عفونت قبل و بعد از جراحی تجویز میشوند.
استفاده از پانسمان به حفظ رطوبت محیط زخم،محافظت در برابر آسیب و آلودگی و پاتوژنها، کنترل خونریزی و کاهش خطر عفونت کمک میکند.
انتخاب پانسمان مناسب میتواند تاثیر بسیار زیادی بر روند بهبودی بیمار بگذارد. شما میتوانید با استفاده از پانسمان های پیشرفته تریتا، سرعت روند درمان را به طرز چشمگیری افزایش داده و همچین شانس عفونت را کاهش دهید.اگر علاقهمند هستید تا اطلاعات خود را در رابطه با پانسمان زخم جراحی افزایش دهید،میتوانید محصولات تریتا را بررسی کنید و یا با مشاوران ما تماس بگیرید.
فرآیند بهبود زخم جراحی پیچیده و شامل سه مرحله اصلی است:
- التهاب(قرمزی خفیف): اولین مرحله ترمیم زخم است و نتایج آن افزایش جریان خون در ناحیه زخم میشود.
- تکثیر: ایجاد رگهای خونی جدید به منظور رساندن مواد مغذی به زخم و از بین بردن ماسک مرده.
- بلوغ: پوست جدید زخم را میبندد و اسکار تشکیل میشود.
روند و مدت زمان بهبودی زخم جراحی با توجه به نوع آن،محل قررگیری و شیوه عمل متفاوت است و میتواند هفتهها تا ماهها ادامه داشته باشد.
سخن آخر
مراقبت مناسب بعد از جراحی برای جلوگیری از عفونت و تسریع روند بهبود زخم ضروری است . بسته به نوع جراحی، متخصص دستورات صریحی در زمینه نحوه مراقبت از زخم جراحی ارائه میدهد . تمیز نگهداشتن زخم،نگهداری مناسب پانسمان ،تغذیه مناسب و هیدارتاسیون کافی باعث بهبود زخم و جلوگیری از عفونت میشود. در زمینه زمان بازگشت به کار،ورزش مجدد و برگشت به برنامه روزانه جراح شما اطلاعات مشخصی به شما خواهد داد.
همچنین ببینید: مراقبت های ضروری و لازمه افراد دیابتی
سلام ببخشید زخم فیستول مقعدی جز کدام نوع زخم است ؟
با سلام بسته به اتیولوژی و علت ایجاد از زخم فشاری تا آتیپیک می تواند قرار گیرد.