ممکن است به هر دلیلی شما مجبور به انجام عمل جراحی شوید. انجام این فرآیند باعث به وجود آمدن زخم در بدن میشود، چرا که جراحان برای انجام عمل مجبور به ایجاد برش در بدن خواهند شد. یکی از موضوعاتی که باید به آن توجه داشته باشید، نحوه مراقبت از زخم جراحی و انجام فرآیندهای لازم برای بهبود آن است. با تریتا همراه باشید تا در این مطلب نگاهی به زخم جراحی انداخته و در رابطه با آن، توضیحاتی را به شما ارائه دهیم.
زخم جراحی چیست؟
زخم جراحی (surgical wound) برشی از پوست است که معمولاً توسط جراح و با استفاده از چاقوی جراحی در حین عمل ایجاد میشود. زخم جراحی میتواند نتیجه تخلیه یک عضو در حین عمل باشد. اندازه زخمهای جراحی بسیار متفاوت بوده و بسته به نوع عمل، اندازه آنها متغیر است. زخم جراحی معمولاً با بخیه بسته میشود، اما گاهی اوقات برای بهبود باز میمانند، این مسئله به نوع عمل و تشخیص جراح بستگی دارد.
انواع زخم های جراحی
زخمهای جراحی را میتوان دریکی از چهار دسته زیر طبقهبندی کرد. این دستهبندیها به میزان آلودگی یا تمیز بودن زخم، خطر عفونت و همچنین محل قرار گرفتن زخم بر روی بدن بستگی دارد.
کلاس 1
این زخمها تمیز محسوب میشوند. در این دسته از زخمهای جراحی هیچ نشانهای از عفونت یا التهاب وجود ندارد. این زخم ها معمولاً در عملهای مربوط به چشم، پوست یا سیستم عروقی به وجود میآیند.
کلاس 2
این دسته از زخمهای جراحی باوجوداین که تمیز به نظر میرسند اما در معرض آلودگی هستند. اگر چه ممکن است زخم علائمی از عفونت نشان ندهد، اما به دلیل محل قرارگیری در معرض خطر بیشتری هستند. به عنوان مثال، زخمهای جراحی در دستگاه گوارش ممکن است در معرض خطر زیادی برای آلوده شدن باشند و به همین دلیل جز کلاس 2 قرار میگیرند.
کلاس 3
در جراحی که در آن جسم خارجی با پوست تماس دارد، خطر عفونت زیاد شده و زخم آلوده محسوب میشود. این زخم جراحی جز کلاس 3 است. به عنوان مثال زخم یک گلوله میتواند پوست اطراف محلترمیم جراحی را آلوده کند.
کلاس 4
این دسته از زخمها، آلوده به حساب میآیند. این کلاس شامل زخمهایی است که در معرض مدفوع قرار میگیرند.
دلایل به وجود آمدن عفونت در زخم جراحی
زخمهای جراحی زمانی ایجاد میشوند که جراح با وسیله جراحی، اقدام به برش بدن میکند. طیف گستردهای از مشکلات و بیماریها نیاز به جراحی دارند. اندازه زخم به نوع عمل و محل قرارگیری آن بستگی دارد.
نکته مهمی که باید بدانید این است که احتمال عفونت زخم پس از انجام عمل جراحی بین 1 تا 3 درصد است. عوامل خطرساز برای به وجود آمدن عفونت در زخم جراحی شامل موارد پزشکی مختلفی مانند دیابت یا ضعف سیستم ایمنی بدن است.
افراد سیگاری، افراد مسن و بیماران دارای اضافهوزن نیز جز افرادی هستند که خطر ابتلا به عفونت در آنها بالا است. همچنین جراحیهای اورژانسی، جراحیهای شکم و جراحیهایی که بیش از دو ساعت طول بکشد، خطر ابتلا به عفونت را نیز افزایش میدهد.

علائم عفونت زخم جراحی چیست؟
به صورت کامل زخمهای جراحی به شکل مکرر کنترل میشوند تا مطمئن شوند که به درستی در حال بهبود پیدا کردن هستند. موضوع مهم این است که عفونتها ممکن است فقط روی پوست، بافت زیر پوست یا ایمپلنتها تأثیر بگذارد.
یکی از سؤالات مهمی که پرسیده میشود این است که علائم عفونت زخم جراحی چیست؟ در پاسخ به این سؤال باید گفت که علائم عفونت شامل موارد زیر میشود:
- افزایش درد و قرمزی در اطراف زخم
- تاخیر در روند بهبودی
- وجود چرک
- بوی بد
در بعضی موارد، زخم جراحی آلوده میتواند خشک یا عمیقتر به نظر برسد. تب نیز ممکن است یک علامت شایع در هنگام به وجود آمدن عفونت زخم جراحی باشد.

یک پزشک میتواند با بررسی زخم، ارزیابی علائم یا برداشتن مایعات تخلیهشده از زخم، عفونت زخم جراحی را تشخیص دهد. به همین دلیل در صورتی که احتمال میدهید که زخم شما عفونت دارد، لازم است تا از یک پزشک متخصص کمک بگیرید. پزشکان با توجه به میزان عفونت شما، از روشهای مختلفی برای درمان آن استفاده میکنند. به عنوان مثال یکی از مرسومترین روشها برای کاهش عفونت زخم جراحی، تجویز آنتی بیوتیک و مصرف آن است.
زخم جراحی چگونه درمان میشود؟
روند درمان زخم جراحی و چگونگی درمان آن به محل قرارگیری زخم در بدن بستگی دارد. نکته مهم این است که پانسمان جراحی بهطورمعمول روی زخم قرار میگیرد و ممکن است با توجه به نوع عمل لازم باشد تا مرتباً پانسمان زخم عوض شود.
پوست اطراف زخم جراحی نیز نیاز به تمیز کردن اغلب با آب نمک و صابون دارند. همچنین ممکن است لازم باشد تا زخم با آب نمک شسته و تمیز شود. برای انجام این کار باید اقدام به پر کردن سرنگ با آب نمک کرده و سپس با استفاده از سرنگ شروع به اسپری کردن آب نمک به پوست اطراف زخم کرد.
مراقبت از زخم جراحی در منزل
مراقبت زخم جراحی در منزل معمولاً برای انواع زخم به یک شکل بوده و روش مشابهای دارد. این مراقبتها شامل مواردی چون تغییر مکرر پانسمان و تمیز کردن آن میشود. داروهای مسکن بدون نسخه نیز میتوانند درد و ناراحتی بیمار را به طرز چشمگیری کاهش دهند. غالباً بیماران قبل از بهبودی کامل زخم جراحی از بیمارستان مرخص میشوند و به خانه میآیند. به همین دلیل ضروری است که بیماران تمام دستورالعملهای مراقبت از زخم جراحی در خانه را بلد باشند و به این موارد عمل کنند تا رفته رفته زخم جراحی آنها بهبود پیدا کرده و به صورت کامل درمان شوند. موضوع مهمی که باید بدانید این است که پیروی از دستورالعملها باعث بهبودی سریع زخم و کاهش احتمال عفونت میشود.

یکی از نکات مهمی که باید بدانید این است که انتخاب پانسمان مناسب میتواند تأثیر بسیار زیادی بر روی روند بهبودی بیمار بگذارد. شما میتوانید با استفاده از پانسمانهای پیشرفته تریتا، سرعت روند درمان را به طرز چشمگیری افزایش داده و همچنین شانس عفونت زخم جراحی را نیز کم کنید. اگر علاقهمند هستید تا اطلاعات خود را در رابطه با پانسمان برای زخم جراحی افزایش دهید، میتوانید محصولات تریتا را بررسی کنید و یا با مشاوران ما تماس حاصل نمایید.
روند و مدت زمان بهبودی زخم جراحی
روند و مدت زمان بهبودی زخم جراحی با توجه به نوع آن، محل قرارگیری و شیوه عمل متفاوت است و میتواند هفتهها تا ماهها ادامه داشته باشد. جراح شما باید بتواند اطلاعات مشخصی در مورد زمان بازگشت به کار، ورزش مجدد و بازگشت به برنامه روزانه را به شما ارائه دهد. به همین دلیل حتماً از پزشک خود در این رابطه سؤال کرده تا دچار مشکل نشوید.
برخی از عوارض زخمهای جراحی
معمولاً ظرف 30 روز پس از جراحی ممکن است که زخم با مشکلاتی نظیر عفونت مواجه شده و شاهد بروز چنین اتفاقی باشیم. عفونتها ممکن است عوارض مختلفی داشتند باشند که شامل قرمز شدن، دردناک بودن، گرما یا تخلیه چرک میشود. برای درمان عفونتها پزشکان معمولاً از روشهای مختلفی استفاده میکنند اما به صورت مرسوم ممکن است آنتی بیوتیک برای بیمار تجویز شود. همچنین باید بدانید که ممکن است پزشک مجبور شود که زخم را برای تمیز کردن آن باز کند.
پیشنهاد میشود از این مطلب نیز بازدید کنید.
انواع زخم باز و درمان های خانگی برای آن

حرف آخر
در این مطلب نگاهی به زخم جراحی انداختیم و در رابطه با این دسته از زخمها توضیحاتی را به شما ارائه دادیم. تلاش ما در این مطلب آن بود که شما را به بهترین شکل ممکن با زخم جراحی آشنا کرده و در رابطه با دلایل به وجود آمدن آن، نکات مهم برای بهبودی، شیوه مراقبت و… توضیحاتی را ارائه دهیم. در صورتی که زخم جراحی در بدن شما وجود دارد، میتوانید با توجه به نکات گفته شده در این مطلب در مسیر بهبود سریع زخم های جراحی خود قدم بردارید. همچنین مشاوران ما در تریتا آمادهی پاسخگویی به سوالات شما عزیزان هستند.
بدون دیدگاه