عفونت زخم سزارین
عفونت های زخم سزارین ممکن است در اثر ورود میکروارگانیسمها به ناحیه بریدگی جراحی ایجاد شوند. متخصصان میتوانند با استفاده از داروها و مراقبت مناسب از زخم، عفونت های زخم جراحی را درمان کنند. تقریباً 3 تا 15 درصد از خانمها در معرض عفونت زخم سزارین قرار میگیرند.
علت عفونت بخیه سزارین:
علائم شایع عفونت زخم بعد از سزارین ممکن است حساسیت، قرمزی، تب و درد باشند. عمل سزارین، که برخی آن را بخش C مینامند، یک عمل جراحی اساسی با احتمال خطرهای رایج ازجمله عفونت زخم است. عفونتها هنگامی رخ میدهند که باکتریها در زخم تجمع میکنند، استافیلوکوکوس اورئوس شایعترین علت عفونت زخم بعد از سزارین است که در حدود 15 تا 20 درصد موارد رخ میدهد.
باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس بهطور طبیعی روی مو و پوست افراد زندگی میکنند و وقتی وارد زخم میشوند، میتوانند باعث عفونتهای مختلفی شوند. استافیلوکوکوس میتواند انواع عفونت زخم سزارین را ایجاد کند:
- زرد زخم: زرد زخم، باعث ایجاد تاولهای چرکی و مایع میشود. این عفونت میتواند بسیار دردناک و خارش دار باشد.
- آبسه: آبسهها زخمهای پر از پوست مرده و چرکی هستند. حرارت و درد را میتوان در ناحیه آبسه احساس کرد.
- سلولیت: سلولیت عفونت پوست و بافتهای زیرین است. علائم میتوانند بهسرعت از محل بریدگی پخش شوند و بهطور معمول دردناک، قرمز و در هنگام لمس گرم هستند.
عفونتهای زخم معمولاً بعد از 7-4 روز بروز میکنند. اگر علائم طی 28 ساعت شروع شوند، باکتری استرپتوکوک ممکن است عامل عفونت باشد. عفونتهای استرپتوکوک میتوانند باعث اریزیپلاس شوند که نوعی سلولیت است که سیستم لنفاوی را نیز درگیر میکند. زنان مبتلا به اریزیپلاس بهطور معمول دارای ضایعات قرمز، براق و برجسته هستند.
عوارض دیگری که ممکن است بر زخم سزارین تأثیر بگذارد عبارتند از:
- تشکیل هماتوم در اطراف زخم
- سروما یا مایع که ممکن است در اطراف زخم ایجاد شود
- جدا شدن زخم هنگام جدا شدن بافتهای زخم در امتداد خط بریدگی
زمانی که ناحیه بریدگی کشیده شود، احتمال ایجاد هماتوم و سروما بیشتر بوده و حدود 2 تا 5 درصد از خانمها را بعد از زایمان سزارین تحت تأثیر قرار میدهند.
عوامل خطر در عفونت زخم سزارین:
عوامل خطر زیادی وجود دارد که میتوانند احتمال بروز عفونت زخم سزارین را افزایش دهند. این عوامل خطر به شرح زیر است:
- داشتن هماتوم
- در صورت وجود عفونتهای باکتریایی یا کوریوآمنیونیت در مایع آمنیوتیک
- مصرف دخانیات در دوران بارداری
- اندازه بریدگی بزرگتر از 16.6 سانتیمتر
- مراقبت ناکافی قبل از زایمان
- چاقی
- استفاده از کورتیکواستروئیدها
- دیابت یا دیابت حاملگی
- داشتن دوقلو
- افرادی که سابقه سزارین دارند
- بیحسی اپیدورال برای زایمان
- پارگی رحم
- انتقال خون
- داشتن جراحی طولانی مدت که 38 دقیقه یا بیشتر طول بکشد
- داشتن جراحی اورژانس
علائم عفونت زخم سزارین:
زنان باید علائم عفونت زخم را هر روز بررسی کنند. علائم بسیاری از انواع عفونتها تا چند روز پس از برگشت خانمها از بیمارستان به خانه بروز نمیکنند. . علائم عفونت زخم سزارین بسته به نوع و شدت عفونت ممکن است از درد خفیف تا درد شدید متفاوت باشد. برخی از شایعترین علائم زخم سزارین عبارتند از:
- تب
- حساسیت
- قرمزی
- تورم در ناحیه جراحی شده
- درد
- چرک یا ترشحات
- سخت شدن پوست
اگر علائم عفونت زخم سزارین رخ دهد، فرد باید به متخصص مراجعه کند.
همچنین ببینید: بررسی روند بهبود زخم
درمان زخم های بعد از سزارین:
متخصصان اکثر عفونتهای زخم سزارین را تا حدودی با آنتی بیوتیک درمان میکنند. تجویز آنتی بیوتیک به نوع باکتری مسئول عفونت بستگی دارد. اگر مایعات از زخم بیرون بیایند یا زخم بهجای بسته شدن از هم جدا شود، متخصص ممکن است یک عمل جراحی کوچک برای از بین بردن آبسهها و مایعات آلوده توصیه کند.
اگر متخصص بافت مرده در زخم پیدا کند، لایههای بافت مرده را تا زمانی که بافت سالم پیدا کند لایهبرداری میکند. در طی این روش، متخصص بررسی میکند که آیا بافتهای موجود در منطقه سالم هستند یا خیر. پس از آن محل زخم با پانسمان مناسب پوشانده میشود.
یکی دیگر از راههای درمان استفاده از پانسمانهای پیشرفته زخم است. اسپری آنتی سپتیک طباسپت و هیدروژل آنتی سپتیک زخم ژل ایکس محصولات شرکت تریتا هستند که برای درمان زخم و عفونت آن توصیه میشوند.
عوارض عفونت زخم سزارین:
پس از جراحی، متخصص ناحیه را ضدعفونی کرده و آن را با گاز استریل میپوشاند. فردی که جراحیشده و نزدیکان او باید پس از بازگشت به خانه، بررسی ناحیه را برای علائم عفونت ادامه دهند.
عفونتهای استافیلوکوکوس معمولاً روی سطح پوست باقی میمانند، اما ممکن است وارد جریان خون شوند و روی سایر اعضای بدن نیز تأثیر بگذارد. عوارض احتمالی مرتبط با عفونتهای استافیلوکوکوس عبارتند از:
- اندوکاردیت، عفونت دریچههای قلبی
- استئومیلیت، عفونت استخوانی
- باکتریمی، عفونت گردش خون
پیشگیری از عفونت زخم سزارین:
فرد باید قبل و بعد از زایمان به دنبال توصیههای پزشکی مناسب باشد تا خطر عفونت زخم را کاهش دهد. خطر عفونت زخم سزارین با روشهای زیر کاهش مییابند:
- مدیریت عوامل خطرزا مانند دیابت، چاقی و مصرف دخانیات
- مدیریت شرایط سلامتی که سیستم ایمنی بدن را تضعیف میکند
- مراقبتهای پزشکی مناسب برای کاهش خطر عوارض قبل و بعد از زایمان
- مصرف آنتی بیوتیکها قبل از عمل، بهویژه اگر فرد خطر عفونت داشته باشد
سایر روش های پیشگیری عبارتند از:
- اقدامات مراقبتی برای تمیز کردن زخمها و عوض کردن روزانه پانسمان
- مصرف آنتی بیوتیک تجویز شده توسط متخصص
- پوشیدن لباس راحت و نگهداشتن نوزاد بهگونهای که در صورت شیردهی به ناحیه زخم فشار وارد نشود.
- پوشیدن لباس زیر پنبهای تمیز
- خودداری کردن از قرار دادن هر چیزی در واژن یا عدم برقراری رابطه جنسی به مدت چند هفته
- خودداری کردن از بلند کردن هر چیز سنگینتر از کودک
من دوبار سزارین کردم هیچ مشکلی نداشتم سه سالو نیم از زایمان دوم میگذره الان جای بخیه واطرافش قرمز رنگ شده چه کار کنم راهنمایی بفرمایید.
با سلام.حدود ۱۰ماهی میشه که سزارین شدم،ولی هنوز جای بخیه هام قرمزه،خارش داره و میسوزه بعضی وقتا.چیکار کنم بهتر شم؟ممکنه با خوردن انتی بیوتیک بهتر شم؟؟
سلام باید با ویزیت حضوری و معاینه بالینی پزشکتون به علت اصلی رسیو ولی برای جلوگیری از عفونت در محل و کاهش اسکار می توانید از اسپری طباسپت و ژل ایکس طباسپت استفاده کنید.
سلام ۳۲ روز که سزارین شدم بالای جای بخیه یکم درد دارم وقتی که تکون میخورم نشونه چیه؟
سلام برای علت یابی باید به پزشک خود مراجعه کنید تا ویزیت و معاینه بالینی انجام بشود.
سلام..من 15 فروردین سزارین شدم اما حدود ۵ روز بعد بخیه هام ورم کرد و شروع به ترشح کرد
به دکترم مراجعه کردم بازم برش زد شکمم رو و ۳ روز بیمارستان بستری بودم و زخممو شستشو دادن، بازم عمل شدم و با بخیه های آبی زخممو از رو بستن…
حالا بازم ۵ روزه از عملم میگذره یکم دور بخیه های جدیدم سفت شده، بنظر شما طبیعیه یا بازم بدنم نسبت به این بخیه ها حساسیت نشون داده؟
دکترم دوره راهش، لازمه مراجعه کنم؟
سلام. من 1 ماه هست که سزارین شدم. گفتن بخیه جذبیه و 10 روز بعد از عمل رفتم مطب و دو سرش رو چیدن. حالا یک سمت یک نخ کوچیک بخیه در حد 3 میلیمتر بیرون هست. این نخ جذب میشه یا باید برم بکشنش؟ممنون از پاسخگوییتون
با سلام ، مقداری فرصت دهید اگر جذب نشد احتمالا جذبی نبوده و باید مراجعه کنید. تا زمان مراجعه از اسپری طباسپت برای جلوگیری از عفونت موضع استفاده کنید.
سلام وقت بخیر من تازگیا سزارین شدم هفت روز بعد با عفونت شدید برگشتم بیمارستان بخیه ها مجدد باز شدن و روزی چند بار شستشو دادن بالاخره بعد ده روز بخیه زدن مرخص شدم الان 14 روز از بخیه زدن میگذره دو روز پیش هم درن بخیه ها رو کشیدن حالا دکتر م به خاطر اضافه وزن بالایی که دارم میگه بیست و یه روز نگهدار بخیه هارو میخواستم بدونم میشه تو همین 14 روز بکشم باعث مشکل میشه یعنی ممنون میشم راهنمایی کنید
سلام ، خیر طبق توصیه ی پزشک عمل کنید و زودتر بخیه ها کشیده نشود.
با سلام و وقت بخیر.
بنده حدود ۱۸ روز پیش سزارین کردم .هفته ی پیش بخیه هامو کشیدم .جاش خیلی سفت شده و سمت راستم هم اندازه یه فندق سفته تا دست میزارم روش.یکم هم درد میکنه همین قسمت.از کیسه آب جوش استفاده کردم یک کمی هم جاش قرمز شده ، برای نشست و برخواست شدن اذیت میشم. تب هم ندارم. میخواستم بدونم دلیلش چیه؟ خیلی نگرانم. تا کی خوب میشه؟ شکم دومم هم هست که سزارین شدم.
ممنون.
سلام ، چندین علت می تونه داشته باشه باید با ویزیت برسی بشه ، پیشنهاد می کنیم به دکتر معالجتان مراجعه کنید.
با عرض سلام و وقت بخیر
میخواستم بدونم آیا چند روز بعد از سزارین که هنوز بخیه ها را نکشیدیم میشه برای ضدعفونی کردن الکل سفید بزنیم به بخیه ها؟
سلام برای شستشو و ضدعفونی کردن محل سزارین به هیچ عنوان الکل سفید توصیه نمی شود. اسپری طباسپت بهترین انتخاب برای ضدعفونی کردن محل بخیه ها می باشد.
سلام . یازدهم فروردین سزارین شدم بیست و چهار روز بعد که میشد دیروز متوجه شدم کمی از بخیه ها باز شده و ازش خیلی کم چرک میاد ، به اندازه یک سانت قسمت آخر بخیه ها، میخواستم بدونم با شستشو با بتادین و هر روز حمام رفتن خوب میشم یا حتما باید برم دکتر؟
سلام ، توصیه ما این است که حتما به پزشک مراجعه کنید چرا که احتمال مصرف دارو برای شما هست ، اگر بخیه ها باز شده توصیه نمی شود برای شست و شو از بتادین استفاده کنید و جایگزین بهتر و موثر تر آن اسپری طباسپت که سریع الاثر و وسیع الطیف است.