آسیبهای نخاعی ، مشکلات و ناراحتیهای زیادی را برای افراد بوجود میآورد. افراد درگیر این عارضه باید برای رفع مشکلات مختلف ناشی از آن ، برنامهریزی نمایند.
مشکلات ادراری
ضایعه نخاعی روی اعصاب مربوط به مثانه ، اثر گذاشته و سبب اختلالات سیستم ادراری همانند بی اختیاری ادرار و عفونتهای دستگاه ادراری میشود. عفونت کلیه و سنگ کلیه از رایج ترین مشکلات ادراری افراد درگیر ضایعات نخاعی میباشند. این افراد باید با نوشیدن مایعات فراوان و استفاده از سوندهای مناسب به جلوگیری از بروز عوارض ادراری و درمان مشکلات سیستم ادراری خود کمک نمایند. در صورت حاد بودن مشکلات ادراری ، باید به پزشک مربوطه مراجعه نمود.
مشکلات ریوی و تنفسی
آسیبهای نخاعی سبب ضعیف شدن عضلات شکم و قفسه سینه میگردند. این تغییرات موجب اختلال در سیستم تنفسی افراد نخاعی میشوند. عوارض تنفسی و ریوی زیادی همانند پنومونی ( عفونت ریه ) برای افراد نخاعی ایجاد میشوند. داروها و اقدامات درمانی زیادی برای بهبود سیستم تنفسی افراد نخاعی مورد استفاده قرار میگیرند. افراد درگیر مشکلات نخاعی بهتر است سالیانه به دریافت واکسنهای آنفولانزا و … اقدام نمایند.
زخمهای فشاری
زخم فشاری یا زخم بستر از عوارض صدمات نخاعی میباشد که با قرارگیری فرد در یک وضعیت ثابت در تایم طولانی ایجاد میشود. بیماران نخاعی از عمدهترین افراد مستعد زخمهای فشاری میباشند. زیرا افراد نخاعی توانایی حرکتی کمی دارند یا کاملاً ناتوان حرکتی میباشند. برای پیشگیری و درمان زخم بستر در این افراد اقداماتی نظیر تغییر موقعیت فرد به صورت ساعتی ، تمیز نگه داشتن پوست ، کاهش فشار ممتد بر روی نقاط خاص ، استفاده از تشک مناسب و … توصیه میگردد.
برای بهبود و ترمیم زخمهای فشاری در این افراد ، میتوان از پانسمانهای پیشرفته تریتا استفاده نمود. پانسمانهای پیشرفته دارای ویژگیهای فوقالعاده ای برای درمان مؤثر و سریع زخمهای فشاری میباشند.
اتونومیک دیس رفلکسی
آسیبهای نخاعی در برخی موارد سبب بروز بیماری اتونومیک دیس رفلکسی میشود. این بیماری در نتیجه انجام فعل و انفعالاتی در بدن با سکته فرد همراه میباشد. روشهای پیشگیری از این عارضه ، شامل تغییر موقعیت قرارگیری بدن و حذف عوامل تحریک کننده بدن در قسمتهای آسیب دیده میباشد.
تشکیل لخته در وریدهای عمقی و آمبولی ریه
عدم تحرک در طولانی مدت میتواند سبب کاهش جریان خون و لخته شدن خون در رگها شود. این لخته خونها در رگهای مختلفی مانند سیاهرگهای عمقی بدن تشکیل میشوند و در برخی سبب آمبولی ریه میشوند. لذا مصرف داروهای جلوگیری از لخته شدن خون ، برای افراد مبتلا به آسیبهای نخاعی ضرورت دارد. این داروها تحت نظر پزشک مصرف میشوند.
اسپاسم عضلانی
اسپاسم عضلانی از مشکلات و عوارض شایع صدمات نخاعی میباشد. گاهی این مشکل با پرش دست و پاها خود را نشان میدهد. انقباضهای نخاعی در پیرامون محل آسیب ، برای این افراد به وفور رخ میدهد. در صورت شدت اسپاسمهای عضلانی ، مراجعه به پزشک برای رفع این مشکل ضرورت دارد.
احساس درد در افراد مبتلا به آسیبهای نخاعی
بیماران نخاعی با دردهای شدیدی در بخشهای آسیب دیده بدن ، مواجه میشوند. البته قسمتهایی از بدن ممکن است در اثر آسیب ، بدون حس شده باشند و هیچگونه دردی را احساس نکنند. درد در بیماران نخاعی ممکن است در اثر استفاده بیش از اندازه از قسمتهای سالم بدن ایجاد شود. برای مثال در افراد ویلچری ، تاندونهای شانه در معرض درد شدید قرار دارند. داشتن الگوی صحیح برای انجام فعالیتهای روزانه و مصرف دارو از روشهای کاهش دردهای بیماران نخاعی میباشند.
عدم کنترل وزن در افراد مبتلا به آسیبهای نخاعی
اختلالات وزن از دیگر مشکلات بیماران نخاعی میباشد. بیماران نخاعی پس از صدمات نخاعی تا مدت زمانی با کاهش وزن و کاهش حجم عضلات بدن مواجه هستند. این بیماران پس از گذشت مدت زمانی ، به علت بی تحرکی یا کم تحرکی با افزایش شدید وزن مواجه میشوند. داشتن یک برنامه غذایی منظم و سالم ، تغییر در سبک فعالیتهای روزانه و انجام ورزشهای متناسب با شرایط بیمار میتواند به تنظیم وزن بیماران آسیبهای نخاعی کمک کند.
مراکز توانبخشی
مراکز توانبخشی میتوانند به بیماران نخاعی کمک کنند تا حدودی توان حرکتی خود را بدست بیاورند. همچنین این مراکز با آموزش مهارتهایی به استقلال فردی بیمار و انجام کارهای روزمره خود ، کمک می کنند. برخی از خدمات مراکز توانبخشی شامل برپایی کلاسهای آموزشی ، اردوهای تفریحی ، کارگاههای آموزشی ، سالنهای مجهز به دستگاههای توانبخشی و … میباشند.
بدون دیدگاه