درمان زخم دهانی
زخم دهانی یک بیماری فراگیر و شایع است که افراد زیادی را درگیر میکند. درمان زخم دهانی بیشتر به صورت درمان موضعی و داروهای خوراکی است.
علائم زخم دهانی
نشانههای زخمهای دهانی درد، قرمز شدن داخل دهان و تورم در دهان و لثهها، گلودرد، خشکی دهان و گلو است. وجود پلاکهای سفید یا چرک هم میتواند نشان دهنده زخم در دهان باشد.
این زخمها در هر جای دهان، پشت دهان، لثه، لبها، زبان و انتهای گونهها ایجاد میشوند. این زخمها ممکن است با ترشحات خونی یا چرکی همراه باشد.
علت بروز انواع زخمهای دهانی
- از دلایل اصلی تشکیل زخمهای دهانی میتوان به عفونتهای ویروسی و قارچی اشاره نمود. تب خالها و آفتها از رایجترین زخمهای دهانی هستند.
- تب خالهای دهان از ویروسهای هرپس سیمپلکس ایجاد میشوند که درصد زیادی از بزرگسالان را در طول زندگی خود درگیر میکنند.
- آفتها تاولهایی در دهان هستند که علت اصلی ایجاد آنها مبهم است ولی معمولاً عفونتها، حساسیت، کمبود ویتامین، کمبود آب بدن، التهابها، استرس و… سبب ایجاد آفتها میشود.
- برفک دهان به علت ضعیف بودن سیستم ایمنی، مصرف داروهای دیابت، مصرف آنتی بیوتیک و یا مصرف داروهای کورتیکو استروئیدیهای استنشاقی و شیمی درمانی و … ایجاد میشود.
- علت بروز زخم دهانی لیکن پلان که به صورت نواحی سفید تور مانند یا نواحی متورم قرمز رنگ در دهان است، مشخص نیست و اغلب با داروهای موضعی درمان میشوند.
- زخم دهان جغرافیایی شکل ظاهری زبان را به شکل یک نقشه در میآورد. این زخم خطرناک نیست و ممکن است بارها عود کند.
- زبان دارای موهای سیاه، نوعی بیماری بدون درد است که به دلیل نفوذ باکتریها در داخل زبان ایجاد میشود و ظاهری سیاه و مودار ایجاد میکند.
- زخم دهان لکوپلاکیا به علت واکنش نسبت به یک محرک ایجاد میشود. این محرکها میتواند فرسایش با دندان مصنوعی، فرسایش اسیدی دندان، مصرف سیگار و تنباکو باشد. لکوپلاکیا به صورت پلاکها یا نواحی سفید رنگ بدون درد است.
- بیماری لثه به صورت عفونت لثه یا بیماریهای پیشرفته لثه ایجاد میشوند که در نوع پیشرفته آن میتواند سبب آسیب به دندانها شوند. برای درمان میتوانید از مشاوران تریتا کمک بگیرید.
- دندان قروچه که سبب گاز گرفتنهای کوچک در دهان میشود مشکلاتی نظیر خونریزی، درد و تورم و… ایجاد میکند.
- دلایل دیگر ایجاد زخمهای دهانی سوختگی با آسپیرین، جراحیهای دندان، قرار گرفتن در معرض اشعههای ماوراء بنفش و سرطان میتواند باشد.
درمان زخم دهانی
اغلب زخمهای دهانی باید توسط پزشک درمان شوند اما برخی از زخمهای دهانی بدون نیاز به پزشک هم قابل درمان هستند. مصرف آنتی بیوتیک برای درمان، طبق نظر پزشک انجام میشود.
در درمان زخمهای دهانی مزمن باید با محصولات زخم شامل محلولهای شستشو دهنده و ضدعفونی کننده دهان و… به درمان موضعی زخم پرداخت. ضدعفونی زخمها باید به طور منظم انجام شود. با استفاده از دهان شویههای حاوی استروئید میتوان درد ناشی از زخم دهانی را کاهش داد.
در درمان زخم های دهانی حاد مانند پریودنتیت، بیماری لثه، لکوپلاکیا، زبان سیاه مودار، آبسه، آفت، زبان جغرافیایی، برفک و زخمهای سرطانی دهان باید حتماً به متخصص دهان و دندان مراجعه نمود.
استفاده از بی حسکننده های موضعی به صورت ژل یا محلول، سبب کاهش درد زخمهای دهانی میشود. همچنین اجتناب از خوردن غذاهای داغ، تعویض مسواک با یک مسواک نرمتر، نوشیدن آب با نی، استفاده از محافظ شب برای دندانها توصیه میشود.
همچنین ببینید: مراقبت زخم فشاری
زخمهای دهانی حاد
اگر زخمهای دهانی پس از گذشت دو هفته با انجام روشهای درمانی اولیه بهبود نیابند و با مرور زمان بدتر شوند باید با مراجعه به پزشک معاینات و در صورت لزوم آزمایشهایی انجام شود.
آزمایشهای تشخیصی به صورت تستهای سواب، شمارش کامل خون، تعداد آنتی بادی، میزان آهن و B12 و…هستند.
اگر انجام این آزمایشها برای تشخیص زخم بینتیجه باشد باید نمونه برداری از زخم صورت گیرد.
کرونا و زخمهای دهانی
زخمهای داخل دهان میتوانند یکی از علائم و نشانههای کرونا باشند. در برخی از موارد افراد مبتلا به زخمهای دهانی با تستهای تشخیص کرونا، متوجه بیماری کرونا در خود شدهاند. این زخمها در تمامی نواحی دهان به ویژه سقف دهان ایجاد میشوند و بلع غذا و صحبت کردن را برای فرد کرونایی مشکل میکند. این ضایعات شبیه به آفت یا ضایعات زخمی و التهابی هستند و با مصرف دهان شویهها و سایر داروهای تجویزی از سوی پزشک در کمتر از سه هفته درمان میشوند.
بدون دیدگاه