مراقبت از زخم فشاری برای درمان زخم و جلوگیری از وخیم شدن زخم ، باید به خوبی انجام شود. در ادامه به نحوه مراقبت از این زخم میپردازیم.
زخم فشاری را چگونه تشخیص دهیم ؟
کسانی که مستعد ابتلا به این زخم میباشند ، باید هفتهای دو بار پوست خود را بررسی کنند. هر تغییر رنگ غیرعادی روی پوست را بررسی کنید. گاهی ناحیه ای از پوست ، تغییرات دمایی زیادی نسبت به سایر نواحی دارد. به طور مثال احساس میکنید بخشی از پوست به شدت گرم است. اولین نشانه آغاز یک زخم فشاری ، باقی ماندن قرمزی پوست پس از نیم ساعت برداشتن فشار از روی آن بخش میباشد. پوست باید همواره سالم باشد و هیچگونه پوست پوست شدن و شکستگی نداشته باشد.
چگونه از زخم فشاری خفیف مراقبت کنیم ؟
برای مراقبت از زخم فشاری در مراحل نخست زخم ، موارد زیر را درنظر داشته باشید.
روی موضع نخوابید
برای برگشت رنگ پوست به حالت عادی خود ، روی آن ناحیه نخوابید. با کمک یک تشک خوب و بالش ، به کاهش فشار از روی ناحیهی تحت فشار اقدام نمایید. تشکهای مخصوصی برای درمان زخم بستر وجود دارند که میتوانید از آنها کمک بگیرید. این ناحیه باید از هرگونه سایش و مالش در امان باشد. برای هر بخش مستعد زخم ، یک بالش استفاده نمایید.
از پیشرفت زخم جلوگیری کنید
بررسی کنید که چه عاملی سبب شده زخم فشاری ایجاد شود و آن عامل را اصلاح نمایید. اگر لباسهای تنگ سبب ایجاد زخم شده است، پس دیگر لباسهای تنگ نپوشید. در مراقبت از زخم فشاری باید بدانید که هرگونه تغییری در وضعیت استراحت و محل استراحت ، سبب تحریک پوست میشود.
چگونه از زخم فشاری متوسط تا شدید مراقبت کنیم ؟
در زخم فشاری مرحلهی دوم ، پوست با تغییرات ظاهری بیشتری مواجه خواهد شد. تا جایی که امکان ایجاد تاول روی محل موردنظر وجود دارد. باید در این مرحله به بررسی احتمال ابتلا به عفونت بپردازید. نشانههای عفونت زخم شامل قرمزی لبه زخم ، داغی شدید پوست ، ترشحات سبز رنگ و تب میباشند.
در این شرایط به ضدعفونی زخم بپردازید و ترشحات زخم را پاک کنید. قبل از تمیز کردن زخم و پانسمان زخم ، به شستن دستهای خود اقدام نمایید. مراقبت از زخم فشاری از یک پانسمان مناسب مانند پانسمان پیشرفته زخم تریتا استفاده کنید. پانسمان پیشرفته زخم برای مراقبت از زخم فشاری و بهبود آن ، بسیار مناسب میباشد.
محل زخم را به طور کامل پانسمان نمایید و تمامی قسمتها را بپوشانید. از اعمال فشار روی زخم خودداری کنید و نشستن و خوابیدن فرد را به گونهای تنظیم کنید که فشاری بر روی این نواحی وارد نشود. پانسمان زخم را به صورت منظم تعویض نمایید. هنگام تعویض پانسمان دقت نمایید که به زخم آسیبی وارد نشود و این کار را با دقت فراوان انجام دهید.
زمانی که زخم پیشرفت شدیدی کرده باشد ( مرحلهی سوم و چهارم ) ، باید به فکر روشهای درمانی تخصصیتری باشید. در این مرحله ، بافتهای چربی و عضلانی و تاندونها و استخوانها در معرض خطر میباشند و ممکن است درگیر شده باشند.
نکته مهم درباره مراقبت از زخم فشاری
این نکته مهم را درنظر داشته باشید که اقداماتی که برای مراقبت از زخم بستر توضیح داده شد، باید در کنار روشهای درمانی از سوی پزشک انجام شود. این اقدامات به معنای درمان خودسرانه زخم فشاری یا زخم بستر و عدم نیاز به مراجعه به پزشک نمیباشد. زخمهای فشاری در هر مرحلهای که باشند، باید تحت نظر پزشک درمان شوند. پزشک در صورت لزوم به تجویز دارو اقدام میکند. ولی معاینه زخم توسط پزشک بسیار مهم میباشد و نباید از این مسئله مهم غافل شد.
چرا مراقبت از زخم فشاری اهمیت زیادی دارد ؟
در صورتی که زخم فشاری یا زخم بستر تحت کنترل و درمان نباشند، مشکلات بسیار زیادی را برای فرد بوجود میآورند. عدم درمان زخم بستر ، میتواند سبب مرگ فرد شود. لذا مراقبت و درمان این نوع زخم بسیار حائز اهمیت است و نباید مورد بیتوجهی قرار بگیرد.
کنترل وزن و تحرک کافی، برای مراقبت و درمان زخم بستر لازم و ضروری میباشد. تغذیه سالم و دریافت مواد معدنی، ویتامینها، پروتئین، فیبر و … برای افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن لازم میباشد. برای بهبود زخم و مبارزه با عفونت زخم ، به یک سیستم ایمنی قوی نیاز میباشد. مصرف آب و مایعات فراوان برای بهبودی زخم موردنیاز است.
عدم تحرک و قرارگیری در یک وضعیت ثابت، برای فرد مبتلا به زخم فشاری بسیار خطرناک است و سلامت فرد را تهدید میکند. به تمامی این موارد توجه داشته باشید. اگر مراقبت از زخم فشاری به درستی انجام نشود ، عفونت زخم و نیاز به جراحی و حتی آمپوتاسیون ( قطع عضو ) را به دنبال خواهد داشت.
بدون دیدگاه