کلاژن چیست؟
کلاژن فراوان ترین پروتئین بافت همبند است. این پروتئین سه چهارم پوست و یک سوم پروتئین بدن را تشکیل میدهد. از مهم ترین اجزای ساختمانی پوست، استخوان و دندان، ماهیچه ها، تاندون ها و رباط ها است. در واقع کلاژن مانند چسبی است که بافت های مختلف بدن را در کنار هم نگه می دارد. یکی از ویژگی خاص این پروتئین خاصیت بازجذبی است، به این معنی که به اجزای کوچک تر تبدیل شده، تغییر شکل می دهد و دوباره جذب بدن می شود.
کلاژن
کلاژن پروتئین ساختاری است به این معنا که ساختار سلولها و بافتهای بدن را میسازد. تا به امروز 28 نوع کلاژن شناخته شده است که کلاژن نوع I و III، 90 درصد از کلاژن کل بدن انسان را تشکیل میدهد. کلاژن در بافتهای زیر یافت میشود:
- بافت همبند
- پوست
- تاندون
- استخوان
- غضروف
- نقش کلاژن
این پروتئین نقش کلیدی در فرآیندهای سلولی دارد. از جمله این وظایف میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ترمیم بافت
- پاسخ ایمنی
- ارتباط سلولی
- مهاجرت سلولی
- تأثیر کلاژن در سلامتی
تحقیقات نشان داده است که کلاژن میتواند در بهبود سلامت افراد نقش داشته باشد. بهبود رنگ پوست، کاهش ریزش مو، بهبود خواب، ساخت عضلات قویتر، تقویتکننده سیستم ایمنی، سلامت قلب و ارتقاء سلامت استخوان و مفاصل از جمله نتایج میزان کلاژن کافی ناشی از در بدن هستند.
عوامل موثر در کاهش تولید کلاژن
سلولهای بافت همبندی که فیبروبلاست نام دارند کلاژن را تولید کرده و از آن نگهداری میکنند. زمانی که سن افراد بالا میرود، عملکرد فیبروبلاست مختل شده و تولید کلاژن کند میشود. این تغییرات، همراه با از دست دادن پروتئین ساختاری کلیدی دیگری به نام الاستین است که منجر به بروز علائم پیری مانند افتادگی پوست و چین و چروک میشود. عوامل دیگری که تولید کلاژن در بدن را کاهش میدهند شامل موارد زیر میشوند:
- قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید
- سیگار کشیدن
- مصرف الکل زیاد
- کمبود خواب
- ورزش نکردن
- منابع حاوی کلاژن
استفاده از مواد غذایی مناسب منجر به تولید کلاژن در بدن میشوند. این مواد غذایی شامل:
- گوشت
- ماهی
- سفیده تخممرغ
- مرکبات
- سویا
- سبزیجات قرمز و زرد
- سیر
- سبزیجات با برگ سبز
- گوجه
- فلفل دلمهای
- لوبیا
- بادام هندی
- محصولات حاوی کلاژن
ویژگیهای فوقالعاده کلاژن و طبیعی بودن آن موجب استفاده از آن در بسیاری از محصولات شامل کرمهای جوانکننده پوست، مکملها و پانسمانهای پیشرفته زخم شده است.
پانسمان های پیشرفته زخم حاوی کلاژن
کلاژن پروتئین اصلی ماتریکس خارج سلولی بافت پوست است. به همین دلیل برای ترمیم زخمهای مزمن از پانسمان این پروتئین استفاده میشود.
پانسمانهای بر پایه کلاژن سلولهای خاصی مانند ماکروفاژها و فیبروبلاستها را تحریک میکنند که تأثیر مثبتی در بهبود زخم دارند. همچنین این ماده میتواند جذب ترشحات و رطوبت زخم را با توجه به شکل پانسمان طراحیشده (گرانول، ژل، محلول، ورقه و …) فراهم کند.
پانسمانهای کلاژن ، نقصهای خاص محیط زخم مزمن را مورد هدف قرار داده و ترمیم آن را در سطح بیوشیمیایی ارتقا میدهند. درواقع این پانسمانها عدم تعادل در ریز محیط زخم را اصلاح میکنند. این پانسمانها همچنین بر روی تمامی مراحل ترمیم زخم تأثیرگذار هستند.
پانسمانهای پیشرفته ورقهای و پودری شرکت تریتا از نمونه پانسمانهای حاوی کلاژن هستند که برای ترمیم انواع زخمهای مزمن عفونی و غیر عفونی مورد استفاده قرار میگیرند. پانسمانهای ورقهای ماتریکس کلاژن شامل طبادرم، طبادرم پلاس نقره و طبابرن هستند که ساختاری شبیه به پوست داشته و برای زخمهای سطحی و نیمه عمیق مناسب هستند. پانسمانهای پودری حاوی گرانولهای کلاژن طباگرن و طباگرن پلاس نقره نیز ترمیم انواع زخمهای عمیق و حفرهای را پوشش میدهند.
نتیجه گیری
در این مطلب به تعریف کلاژن، اهمیت و کاربردهای آن پرداخته و درنهایت پانسمانهای پیشرفته درمان زخم حاوی کلاژن را شرح دادیم. برای استفاده از پانسمانهای کلاژنی و دیگر پانسمانهای تریتا شما میتوانید برای انتخاب محصول مناسب برای زخمتان از کارشناسان تریتا مشاوره بگیرید.
بدون دیدگاه