مراقبت از زخم بعد از آمپوتاسیون

مراقبت از زخم بعد از آمپوتاسیون

مراقبت از زخم بعد از آمپوتاسیون‌، سبب بهبودی سریع‌تر زخم ناشی از آمپوتاسیون‌، جلوگیری از عفونت زخم و عدم نیاز مجدد به آمپوتاسیون می‎‌شود.

آمپوتاسیون چیست ؟

آمپوتاسیون یا قطع عضو از روش‌های جراحی برای حذف اندامی از بدن که دچار آسیب دیدگی شده است، می‌باشد. این روش جراحی در هر سنی قابل انجام است اما معمولاً در سالمندان انجام می‌شود.

آمپوتاسیون معمولاً برای بیماری‌های عروقی و بیماری‌های مربوط به گردش خون اندام‌های تحتانی بدن به کار می‌‌رود. اختلالات گردش خون سبب کند شدن فرآیند بهبودی و ایجاد زخم‌هایی در پا می‌شوند. اگر درمان زخم به صورت موفقیت‌آمیز انجام شود‌، مشکلی ایجاد نمی‌شود.

اگر زخم درمان نشود، موجب عفونت زخم می‌شود و ممکن است عفونت به استخوان سرایت کند. برای برداشتن بافت‌های مرده و پیشگیری از پخش شدن عفونت در بدن انجام می‌شود. مراقبت از زخم بعد از آمپوتاسیون ضروری و حیاتی است.

این روش جراحی ممکن است در اثر عوارض بیماری دیابت‌‎، تومور، بیماری عروق محیطی و عفونت‌ها و … مورد استفاده قرار بگیرد.

همچنین ببینید: مراقبت پوست اطراف زخم

آمپوتاسیون یا قطع عضو دیابتی

اقدامات لازم قبل از جراحی آمپوتاسیون

آمپوتاسیون توسط پزشک جراح عروق یا جراح ارتوپد صورت می‌گیرد. قبل از این عمل جراحی، انجام موارد زیر توصیه می‌شود.

  • انجام حرکات ورزشی سبک و مخصوص برای بهبود شرایط جسمی و افزایش توانایی انعطاف‌پذیری و استحکام استخوان‌ها
  • مطالعه در زمینه مراقبت‌های پس از بیماری و کسب آموزش‌های لازم درباره این بیماری

مراقبت از زخم بعد از آمپوتاسیون چگونه انجام می‌شود ؟

  • با نظر پزشک، بیمار پس از انجام جراحی به مدت یک الی دو هفته در بیمارستان بستری می‌ماند. زخم را پانسمان می‌کنند. بهتر است برای درمان زخم آمپوتاسیون، از پانسمان‌های پیشرفته تریتا استفاده کنند. زیرا موجب بهبود و ترمیم بهتر زخم، پیشگیری از عفونت زخم، نابودی انواع باکتری‌ها، کاهش درد و التهاب زخم می‌شود.
  •  اسپری آنتی‌سپتیک طباسپت و هیدروژل آنتی سپتیک طباسپت تریتا از محصولاتی هستند که پس از آمپوتاسیون برای ترمیم زخم ایجاد شده و جلوگیری از عفونت آن مورد استفاده قرار می‌گیرند. جهت انتخاب پانسمان مناسب زخم  می‌توانید از کارشناسان تریتا مشاوره بگیرید. کارشناسان این مجموعه با توجه به شرایط و نوع زخم شما بهترین محصول را به شما معرفی خواهند کرد.
  • در برخی موارد در محل جراحی، درن به کار می‌برند. درن لوله‌ای برای انتقال مایعات آلوده و اضافه درون محل جراحی به بیرون است.
  • حتی پس از گذراندن دوره بستری در بیمارستان، به طور مرتب برای بررسی زخم‌های آمپوتاسیون به پزشک مراجعه کنید. تعویض پانسمان زخم‌ها باید به‌موقع و به‌درستی و با رعایت اصول بهداشتی انجام شود. از پانسمان کردن زخم‌ها با پانسمان‌های قدیمی و خانگی خودداری نمایید. زیرا ممکن است روند بهبود زخم را کند و یا  نتیجه معکوس دهند. بهترین پیشنهاد، استفاده از پانسمان‌های پیشرفته تریتا است.

اقدامات پس از جراحی آمپوتاسیون

انجام اقدامات زیر به روند بهبودی ناحیه جراحی شده کمک خواهد کرد:

  • پس از ترخیص از بیمارستان، بهتر است فیزیوتراپی با نظر پزشک صورت گیرد.
  • تمرین‌های ورزشی توصیه شده از سوی پزشک و نحوه صحیح نشستن، برخواستن و … به درستی انجام شود.
  • مراقبت از زخم بعد از آمپوتاسیون، با دقت انجام شود.
  • برخی از اقدامات لازم پس از جراحی، استفاده از پروتز و توان بخشی برای کسب اطمینان از بازیابی توانایی حرکتی بیمار هستند.

پروتز

اگر با تشخیص پزشک نیاز به پروتز باشد، به مدت 6 الی 9 ماه از پروتزهای موقتی استفاده می‌کنند. پس از سپری شدن زمان مورد نظر، پروتز دائمی بر اساس تغییر شکل‌های بدن طراحی و تنظیم می‌شود.

اگر محل آسیب دیده در مدت زمان گفته شده بهبود پیدا نکند و با ورم و … همراه باشد، این تایم استفاده از پروتز موقتی بیشتر می‌شود.

پیشگیری از آمپوتاسیون

  • با بررسی اقدامات لازم پس از جراحی و مراقبت از زخم ، سختی و دردسرهای این روش جراحی مشخص می‌گردد.
  • پس بهتر است با انجام تمام موارد پیشگیرانه از آمپوتاسیون ناشی از بیماری‌ها، جلوگیری شود.
  • با توجه به اینکه عوامل بیشتر دیابت، بیماری عروق محیطی و زخم‌های باز هستند، باید این بیماری‌ها کنترل و تحت نظر باشند.
  • با بروز هر گونه زخم شدید برای درمان آن، اقدامات لازم پزشکی را انجام دهید. در صورتی که زخم‌های باز حاد هستند، خود درمانی نکنید.
  • اگر مبتلا به دیابت هستید، به درمان زخم دیابتی سریعاً اقدام نمایید. رژیم غذایی مناسب و کنترل سطح قندخون را فراموش نکنید.
  • اگر به بیماری‌های تحتانی مبتلا هستید، وضعیت پاها را مرتباً توسط خودتان معاینه و هرگونه تغییراتی مانند زخم، ورم، تاول و خراش را بررسی کنید.
  • استعمال دخانیات را ترک نمایید. احتمال آمپوتاسیون دوباره سیگاری‌ها به نسبت غیرسیگاری‌‌ها، بسیار بیشتر است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *