زخم تروما : زخمهای تروما معمولاً بهصورت بریدگی، پارگی بافت یا زخمهای سوراخ شده تعریف میشوند که به پوست و بافتهای زیرین آسیب وارد میکنند. خونریزی کنترل نشده از مهمترین دلایل مرگومیر ناشی از تروما در بیمارستان میباشد. آسیب تروماتیک (traumatic) نیز اصطلاحی است که به آسیبهای جسمی با شروع و شدت ناگهانی اشاره میکند که نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد. صدمات ضربهای ناشی از طیف گستردهای از مکانیزمهای کند، نفوذی و سوختگی است. این موارد شامل برخورد وسایل نقلیه موتوری، آسیبهای ورزشی، زمین خوردن، بلایای طبیعی و بسیاری از آسیبهای جسمی دیگر میشود که میتواند در خانه، خیابان یا هنگام کار رخ دهد و نیاز به مراقبت فوری دارد.
تا انتهای این مطلب با تریتا همراه باشید.
راهنمای فهرست مطالب
انواع زخم تروما
- زخمهای حاد
- زخمهای بریدگی
- زخمهای نافذ
سه دستهای هستند که زخمهای تروما را تشکیل میدهند.

زخم حاد
زخم حاد زمانی رخ میدهد که پوست پاره شده و ظاهری ناهموار دارد. یک زخم حاد بهطورمعمول حاوی اجسام خارجی مانند شن، شیشه یا فلز است. در هنگام ایجاد زخمهای حاد تروما، لایههای بافت بهراحتی در قسمت داخلی بریدگی قابلمشاهده نیستند.
زخمهای بریدگی
زخم بریدگی تروما نتیجهی برخورد جسمی تیز و برنده با پوست و لایههای زیرین آن است. بااینحال زخمهای ترومای نافذ، عمیقترین و شدیدترین زخمهای تروما محسوب میشوند، زیرا این نوع زخمها غالباً در اثر برخورد چاقو یا در اثر اصابت گلوله رخ میدهند.
زخمهای نافذ
جراحتی است که در اثر سوراخ شدن پوست بهوسیله یک شیء و ورود آن به بافتی از بدن ایجادشده است.
در جراحت ترومای نافذ، شیء واردشده به بدن، ممکن است در بافتها باقی بماند، از مجرایی که وارد بدن شده بازگردد، یا به بافتهای دیگر منتقلشده و جابهجا شود. این نوع از زخمها، ناگهانی و بدون برنامهریزی هستند که میتوانند از جزئیترین موارد مانند آسیب پوست زانو گرفته تا شدیدترین موارد مانند زخم گلوله متغیر باشند. زخمهای آسیبزا شامل سایش، پارگی، پارگی پوست، گزش، سوختگی از زخمهای نافذ هستند.
زخمهای نافذ میتوانند خطرناک باشند زیرا میتوانند به اندامهای داخلی آسیب برسانند و خطر شوک و عفونت را ایجاد کنند. شدت آسیب بسته به اعضای بدن فرد، خصوصیات جسم نافذ و مقدار انرژی منتقلشده به بافتها بسیار متفاوت است.
انواع متداول آسیبهای تروماتیک
برخی از انواع متداول آسیبهای تروماتیک شامل موارد زیر است:
- آسیب تروماتیک مغز
- آسیب نخاعی
- شکستگی ستون فقرات
- قطع عضو – آسیبزا
- ضربه به صورت
- آسیب له شدن
- ضربهمغزی
- استخوان شکسته
- شکستگی جمجمه
- برش و زخم سوراخ
- ریه فروریخته
- کوفتگی میوکارد
- آسیب الکتریکی

علل ایجاد زخمهای تروما
زخمهای تروما میتوانند به دلایل زیر رخ دهند:
- بریدگی، که بهطورکلی در اثر چاقو ایجاد میشود. برشهای حاصل از این نوع زخمها معمولاً دارای لبههای تمیز هستند.
- ساییدگی، که در اثر خراشیدن پوست ایجاد میشود، و عموماً حاوی نوعی ماده خارجی مانند شن، ماسه، فلز یا شیشه است.
- تروما به دلیل فشار: این نوع از زخمهای تروما بیشتر همراه با حوادث وسایل نقلیه موتوری رخ میدهند که قسمتهای بدن تحتفشار قرار میگیرند و پوست براثر این حادثه انواع زخمهای پارگی و بریدگی را متحمل میشود.
- زخمهای اصابت گلوله، که میتواند هم در قسمت ورودی و هم در قسمت خروجی باعث ایجاد زخم شود.
- گازگرفتگی حیوانات، که به پوست و بافتها نفوذ میکند.
گزینههای درمان زخمهای تروما
گزینههای درمانی پس از تحمل زخم تروما میتواند شامل موارد زیر باشد:
- متوقف کردن هرگونه خونریزی
- تمیز کردن کامل زخم
- پانسمان مناسب زخم برای جلوگیری از ایجاد عفونت
- انتقال به بیمارستان ممکن است در صورتی نیاز باشد که زخم توانایی بدن در عملکرد مؤثر را مختل کرده و یا زخم بهقدری جدی باشد که خطر مرگ برای بیمار وجود داشته باشد.

به دلیل شدت زخمهای تروما و طیف وسیعی از دلایل ایجادکننده آن، درمان میتواند صرفاً شامل تمیز کردن و پانسمان زخم باشد، یا میتواند گستردهتر باشد و نیاز به مداخله جراحی برای بستن زخم و تثبیت بیمار داشته باشد. درمان زخمهای تروما شامل ترمیم هرگونه آسیب به ساختارهای بافت زیرین بدن، از بین بردن هرگونه ذرات خارجی و اجازه دادن به زهکشی زخمها میباشد. همه این مراحل برای جلوگیری از احتمال عفونت و کمک به بهبود زخم ضروری هستند.
مراحل عمومی درمان
مراحل عمومی درمان برای زخمهای تروما ممکن است موارد زیر را شامل شود:
زخمهای پارگی
بریدگی با استفاده از محلول سالین (آبنمک) ، استریل و تمیز میشود و اجسام خارجی از زخم خارج میشوند. برای جلوگیری از عفونت از ژل آنتی بیوتیک استفاده میشود و سپس یک پانسمان استریل برای تمیز نگهداشتن و محافظت از زخم اعمال میشود.
زخمهای نافذ
در این موارد اغلب در اتاق عمل، تحت بیهوشی عمومی ترمیم میشوند. پس از انجام برشهای جراحی، ماده خارجی درحالیکه علائم حیاتی بیمار بهطور مداوم در طول عمل تحت نظارت قرار دارد، از زخم خارج میشود. سپس زخم با بخیه بستهشده و با باند استریل پانسمان میشود. ممکن است در طی جراحی آسیبهای ثانویهای که به دلیل زخم به وجود آمدهاند نیز برطرف شوند.

سایندگیها
زخم با یک پد گاز استریل که با سالین خیس شده، پاک میشود تا هرگونه ماده خارجی را از بین ببرد. سپس زخم پانسمان شده، و اجازه داده میشود تا پوسته رویه زخم (اسکاب) ایجاد شود. در این مرحله پیشنهاد میشود از پانسمانهای پیشرفته ترمیم زخم تریتا استفاده شود. پس از انتقال به مراکز درمانی تقریباً در تمام موارد زخمهای تروما، به بیماران واکسن کزاز تزریق میشود تا خطر ابتلا به عفونت کزاز را کاهش دهد.
پیشگیری از زخمهای تروما
- ماشینآلات و وسایل تیز و برنده باید مطابق دستورالعمل سازنده و رهنمودهای ایمنی مورداستفاده قرار گیرند.
- اسلحهها و مواد منفجره فقط باید توسط بزرگسالان آموزشدیده استفاده شوند و میبایست این موارد دور از دسترس کودکان نگه داشته شوند.
- افرادی که اهل ورزش، بازی و تفریحات اینچنینی هستند باید از وسایل محافظ مناسب استفاده کنند و کلیه قوانین ایمنی را رعایت نمایند.
- خطر جراحات ناشی از تصادفات رانندگی ممکن است با پوشیدن کمربند ایمنی و قرار دادن کودکان در صندلیهای اتومبیل با اندازه مناسب در صندلی عقب کاهش یابد.
ریکاوری و بهبود بعد از زخمهای تروما
یکی از معجزات بدن انسان این است که در صورت بروز جراحت بهطور طبیعی پوست را احیا کرده و بافت جدید را بازسازی میکند. بااینحال، در موارد آسیبدیدگی شدید، روند احیاء زخم بهطور چشمگیری کاهش مییابد. زخمهایی که بخیه شدهاند، حتی پس از برداشتن بخیهها نیز برای بهبود ساختار داخلی بافت به زمان نیاز دارند.
بدون دیدگاه