شناخت انواع زخم های داخلی و خارجی

شناخت انواع زخم های داخلی و زخم های خارجی

شناخت انواع زخم های داخلی و زخم های خارجی


زخم های داخلی

زخم‌ها در دسته‌بندی‌های مختلفی قرار می‌گیرند. در مقاله‌ای جامع تمامی دسته‌بندی‌های زخم‌ها را بررسی کردیم. حال کمی جزئی‌تر به بررسی زخم‌های داخلی و خارجی نیز می‌پردازیم. علل زخم در اصل می‌تواند داخلی یا خارجی باشد. زخم های داخلی عمدتاً به دلیل اختلال در گردش خون، نوروپاتی یا بیماری پزشکی هستند. زخم های خارجی ناشی از نیروی خارجی یا تروما هستند که باعث ایجاد زخم‌های باز یا بسته می‌شوند.

 

علل زخم های داخلی و خارجی
علل زخم های داخلی و خارجی

زخم های داخلی

اختلال در سیستم‌های تنظیم‌کننده مختلف بدن انسان می‌تواند منجر به تشکیل زخم شود و این اختلال ممکن است موارد زیر را شامل شود:

گردش خون ضعیف

این می‌تواند از طریق ایسکمی یا استاز باشد. ایسکمی نتیجه کاهش خون در اثر تنگ شدن یا انسداد رگ‌های خونی است که این منجر به گردش خون ضعیف می‌شود. استاز در اثر بی‌حرکتی (یا مشکل درحرکت) برای مدت طولانی یا عدم عملکرد دریچه‌های تنظیم‌کننده در رگ‌ها ایجاد می‌شود، که منجر به جمع شدن خون و عدم عبور جریان طبیعی به قلب می‌شود.

نوروپاتی

نوروپاتی بیشتر در موارد دیابت ِ کنترل نشده در طولانی‌مدت دیده می‌شود، که در این مورد قندهای خون زیاد، پروتئین‌های مشتق شده و متابولیت های جمع شده، به سیستم عصبی آسیب می‌رسانند. معمولاً بیماران در این مورد به دلیل از بین رفتن احساس در ناحیه آسیب‌دیده از هرگونه آسیب و زخم آگاه نیستند.

بیماری پزشکی

هنگامی‌که برای مدت طولانی مشکلی به‌صورت مزمن و کنترل نشده باشد (مانند فشارخون بالا، آرتروسکلروز، دیابت، ایدز، چاقی، هپاتیت C و غیره) می‌تواند منجر به اختلال در عملکرد سیستم ایمنی بدن، کاهش گردش خون و آسیب رساندن به سایر ارگان‌ها و سیستم‌ها شود.

زخم های خارجی

زخم های خارجی می‌توانند باز یا بسته باشند. در موارد زخم بسته، پوست دست‌نخورده است و بافت زیرین تحت تأثیر قرار می‌گیرد اما مستقیماً در معرض محیط بیرون قرار نمی‌گیرد.

در زیر رایج‌ترین انواع زخم بسته گفته شده است:

گرفتگی

گرفتگی یک نوع متداول از آسیب‌های ورزشی است که در آن ضربه مستقیم می‌تواند به رگ‌های خونی کوچک و مویرگ‌ها، ماهیچه‌ها و بافت زیرین و همچنین اندام‌های داخلی یا استخوان آسیب برساند. گرفتگی به شکل یک کبودی دردناک همراه با تغییر رنگ مایل به قرمز در ناحیه آسیب‌دیده پوست دیده می‌شود.

هماتوم

هماتوم شامل هرگونه صدمه‌ای است که به عروق خونی کوچک و مویرگ‌ها وارد می‌شود و درنتیجه باعث جمع شدن خون در فضای محدود می‌شود. هماتوم به‌طورمعمول به‌عنوان یک ضایعه دردناک و اسفنجی ایجاد می‌شود. بسته به‌شدت و محل تروما، هماتوم می‌تواند کوچک یا بزرگ، در اعماق بدن یا درست زیرپوست باشد.

صدمات

صدمات معمولاً در اثر فشار زیاد خارجی ایجاد می‌شود فشاری که بخشی از بدن را بین دو سطح، فشرده می‌کند. میزان آسیب‌دیدگی بسته به محل، اندازه، مدت‌زمان و قدرت تروما می‌تواند از یک کبودی جزئی تا نابودی کامل ناحیه باشد.

در موارد زخم‌های باز، پوست ترک‌خورده می‌شود و بافت زیرین را در معرض محیط بیرون قرار می‌دهد. موارد زیر انواع زخم‌های باز است.

سایش

این موارد زخم‌های نامنظم و کم‌عمق لایه‌های فوقانی پوست هستند، به دلیل ساییدگی در برابر سطح خشن یا سطح صاف اما با سرعت زیاد ایجاد می‌شوند. سایش معمولاً با خونریزی جزئی و گاهی اوقات بدون خونریزی و درد اندکی که پس از آسیب اولیه فروکش می‌کند همراه است.

بریدگی

بریدگی به‌احتمال‌زیاد نتیجه عمل جراحی یا برش پوست با اجسام تیز مانند چاقو است. بریدگی‌ها عمدتاً به‌صورت خطی با لبه‌های صاف و یکنواخت هستند. بسته به عمق و محل زخم، یک برش می‌تواند تهدیدکننده زندگی باشد و باعث آسیب جدی شود، به‌خصوص اگر اعضاء حیاتی، رگ‌های خونی اصلی یا اعصاب درگیر باشند.

بریدگی در زخم های خارجی
بریدگی در زخم های خارجی

سوراخ‌ها

اینها زخم‌های گرد و کوچکی هستند که از ورود اشیاء نوک‌تیز به پوست مانند سوزن، ناخن یا دندان ایجاد می‌شوند. اندازه، عمق، خونریزی و درد زخم ارتباط مستقیمی با اندازه و نیروی شیء ایجادکننده دارد.

نفوذپذیر

این نوع زخم ممکن است در اثر هر جسم یا نیرویی که از طریق پوست به اندام‌های زیرین یا بافت فشار وارد می‌کند ایجاد شود.  زخم‌های نفوذپذیر می‌توانند تهدیدکننده زندگی باشند، به‌خصوص در صورت درگیری ارگان‌های حیاتی، رگ‌های خونی اصلی یا اعصاب، صدمات جدی ایجاد می‌شود.

زخم‌های ناشی از شلیک گلوله

این زخم‌ها با عنوان زخم‌های نفوذپذیر شناخته می‌شوند که منحصراً در اثر گلوله‌های سلاح گرم ایجاد می‌شوند. زخم‌های موجود در محل ورودی یک گلوله به‌صورت منظم، گرد و کوچک‌تر از اندازه گلوله هستند. بسته به فاصله‌ای که گلوله از آن شلیک‌شده، زخم‌های ورودی ممکن است دارای علامت سوختگی یا شکلی خاص در لبه‌ها و بافت اطراف باشند. اگر گلوله تمام بدن را طی کند، زخم خروجی ایجاد خواهد شد که شکل نامنظمی خواهد داشت و بزرگ‌تر از زخم ورودی است و معمولاً بیشتر خونریزی می‌کند.

زخم‌های حرارتی

درجه حرارت شدید، گرم یا سرد، می‌تواند منجر به صدمات حرارتی شود (مانند سوختگی، آفتاب‌سوختگی و سرمازدگی)

زخم‌های شیمیایی

اینها ناشی از تماس یا استنشاق مواد شیمیایی است که باعث آسیب پوست یا ریه می‌شوند.

نیش

نیش می‌تواند از انسان، سگ، خفاش، جوندگان، مارها، عقرب‌ها، عنکبوت‌ها و کنه‌ها باشد.

زخم‌های برقی

اینها معمولاً مانند زخم های خارجی سطحی سوختگی هستند و با عبور جریان‌های الکتریکی با ولتاژ بالا از طریق بدن ایجاد می‌شوند و ممکن است آسیب زخم های داخلی شدیدتری را به همراه داشته باشد.

زخم‌های برقی
زخم‌های برقی

درمان زخم

برای درمان زخم می‌توانید مقالات مرتبط با زخم خود را در سایت یافته و آن ها را بررسی کنید. همچنین می‌توانید از محصولات پیشرفته ترمیم زخم تریتا استفاده کنید. و یا با متخصصان تریتا در تماس باشید، تا بهترین راهنمایی‌ها را برای بهبود زخم شما داشته باشند.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *