دیابت نتیجه ناتوانی بدن شما در تولید یا استفاده از انسولین است. انسولین هورمونی است که به بدن اجازه می دهد گلوکز یا قند را به انرژی تبدیل کند. اگر بدن شما در متابولیسم گلوکز مشکل داشته باشد، این مسئله می تواند منجر به افزایش سطح قند خون شود و همچنین این مشکل می تواند بر توانایی بدن شما در ترمیم زخمها تأثیر بگذارد.
افرادی که مبتلا به دیابت هستند زخم هایشان آهسته تر بهبود پیدا کرده و سریعتر پیشرفت می کنند. اگرچه بریدگی، چروک، خراش و تاول می تواند در هر نقطه از بدن رخ دهد، اما پا یکی از شایع ترین محلهای آسیب به حساب می آید. یک زخم کوچک در پا می تواند به سرعت تبدیل به زخم پای دیابتی شود.
در صورت عدم درمان زخم پا، این مشکل می تواند جدی شود. بین 14 تا 24 درصد از افرادی که مبتلا به دیابت هستند و دچار زخم می شوند، در نهایت دچار قطع عضو اندام می شوند.
به همین دلیل، بسیار مهم است که به طور منظم بدن خود را چک کرده و از نزدیک زخمها را بررسی کنید. در همین راستا در این مطلب از سایت تریتا قصد داریم تا به بررسی ارتباط بین بیماری دیابت و ترمیم زخم انداخته و در رابطه با آن توضیحاتی را ارائه دهیم. پس با ما همراه باشید.
چرا بهبود زخم برای افراد دیابتی به کندی انجام میشود؟
هنگامی که دیابت دارید، عوامل متعددی می توانند بر توانایی بدن شما در ترمیم زخمها تأثیر بگذارند. این عوامل شامل موارد زیر می شوند:
سطح بالای قند خون
سطح قند خون شما عامل اصلی سرعت ترمیم زخم شما است. هنگامی که سطح قند خون شما بالاتر از حد طبیعی است این اتفاق:
- از تغذیه سلولها و مواد مغذی و اکسیژن جلوگیری می کند
- از عملکرد موثر سیستم ایمنی بدن جلوگیری می کند
- التهاب در سلولهای بدن را افزایش می دهد
و نتیجه این اثرات، آن است که روند بهبود زخم کند می شود.
نوروپاتی
نوروپاتی می تواند ناشی از داشتن سطح قند خون باشد که به طور مداوم بالاتر از حد طبیعی است. در چنین شرایطی با گذشت زمان، آسیب به اعصاب و عروق رخ می دهد. این مسئله باعث می شود مناطق آسیب دیده حس خود را از دست بدهند.
نوروپاتی به ویژه در دستها و پاها شایع است. هنگامی که این اتفاق می افتد، ممکن است نتوانید در صورت بروز زخم ها، آنها را احساس کنید. این یکی از دلایلی است که باعث می شود زخمهای پا بیشتر در افراد دیابتی شایع باشد.
گردش خون ضعیف
افراد مبتلا به دیابت دو برابر بیشتر در معرض بیماری عروق هستند، وضعیتی که گردش خون در آن ضعیف می شود. بیماری عروقی باعث تنگ شدن رگهای خونی شما می شود که این مسئله سبب کاهش جریان خون در اندامها خواهد شد. این بیماری همچنین بر توانایی گلبولهای قرمز در عبور آسان از عروق تأثیر می گذارد، همچنین سطح قند خون بالاتر از حد معمول افزایش می دهد و جریان خون بدن را بیشتر تحت تاثیر قرار خواهد داد.
نقص سیستم ایمنی بدن
بسیاری از افرادی که مبتلا به دیابت هستند نیز با مشکل فعال نشدن سیستم ایمنی بدن مواجه هستند. تعداد سلولهای جنگنده ایمنی که برای التیام زخمها ارسال می شوند و توانایی آنها برای اقدام، کاهش چشمگیری می یابد. اگر سیستم ایمنی بدن شما نتواند به درستی عمل کند، ترمیم زخم کند شده و احتمال عفونت بیشتر خواهد شد.
عفونت
اگر سیستم ایمنی بدن شما در بهترین حالت کار خود را انجام ندهد، بدن شما ممکن است در مبارزه با باکتریهایی که باعث عفونت می شوند با مشکل مواجه شود.
سطح قند خون بالاتر از حد معمول نیز احتمال عفونت را افزایش می دهد. این مشکل به این دلیل است که باکتریها همراه با قند اضافی موجود در جریان خون رشد می کنند. سطح بالای قند خون همچنین می تواند مانع از مقاومت سلولهای ایمنی در برابر باکتریهای مهاجم شود. اگر عفونت شما درمان نشود، می تواند منجر به عوارضی مانند گانگرن یا سپسیس شود .
اگر زخمها درمان نشوند چه اتفاقی میافتد؟
زخمها اگر تحت مراقبت دقیق قرار نگیرند، می توانند به سرعت به عفونت یا عارضه جدی تری تبدیل شوند. جدی ترین نگرانی در این شرایط قطع عضو است. افراد مبتلا به دیابت 15 برابر بیشتر از سایر افراد احتمال دارد که بر اثر زخم مجبور به قطع عضو شوند.
چگونه میتوان به روند بهبودی کمک کرد؟
برای کمک به روند بهبود، لازم است تا به نکات زیر توجه کنید:
به طور منظم زخم را چک کنید
بررسی زخمها کلید جلوگیری از عفونتها و عوارض است. مطمئن شوید که خود آزماییهای روزانه را انجام می دهید و در صورت بروز زخم جدید آن را پیدا کنید. فراموش نکنید که بین و زیر انگشتان پای خود را چک کنید.
بافت مرده را بردارید
نکروز (سلولهای مرده) و بافت اضافی اغلب همراه با زخمهای دیابتی رخ می دهند. این مسئله می تواند باکتریها و سموم را افزایش داده و عفونت زخم را بالا ببرد. به همین دلیل لازم است تا از پزشک به منظور از بین بردن بافت مرده کمک بگیرید.
پانسمانها را تازه نگه دارید
تعویض مرتب پانسمان می تواند به کاهش باکتریها و حفظ رطوبت مناسب در زخم کمک کند. پزشکان اغلب پانسمانهای مخصوص را برای مراقبت از زخمها توصیه می کنند.
فشار را از زخم خود دور نگه دارید
فشار می تواند باعث سایش و پارگیهایی شود که به پوست آسیب می رساند و منجر به ایجاد زخم عمیق تری می شود.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنید
اگر با زخم پا مواجه هستید، در طول روند بهبودی بهتر است تا جوراب سفید بپوشید. با انجام این کار مشاهده کردن خون یا سایر علائم مربوط به زخم راحت تر می شود.
در صورت مشاهده هر یک از موارد زیر بهتر است تا به پزشک مراجعه کنید:
- مور مور
- سوزش
- از دست دادن حس
- درد مداوم
- ورم
همچنین اگر علائم شما بدتر شد یا بیش از یک هفته طول کشید، حتما باید به پزشک مراجعه کنید.
هر گونه مشکل در پوست پای شما باعث نگرانی خواهد بود، بنابراین اگر در مورد وضعیت زخم خود مطمئن نیستید، به پزشک خود مراجعه کنید. پزشکان می توانند زخم را شناسایی کرده و به شما توصیه کنند که چگونه از آن مراقبت کنید. هرچه سریع تر روش درمان مناسب را انتخاب کنید، احتمال بروز عوارض کاهش چشمگیری پیدا خواهد کرد.
تقویت سیستم ایمنی در طول درمان
برای تقویت سیستم ایمنی بدن و بهبود زخم می توانید چند کار مختلف را انجام دهید:
رژیم غذایی سالم داشته باشید
رژیم غذایی بر میزان قند خون تأثیر مستقیم دارد، بنابراین حفظ تغذیه مناسب یک موضوع کلیدی است. اگر بتوانید سطح گلوکز سالم را به طور مداوم حفظ کنید، به احتمال زیاد از بروز زخمها جلوگیری می کنید و در صورت بروز زخم نیز سریع تر بهبود می یابید.
افراد مبتلا به دیابت اغلب می توانند با حذف کربوهیدراتهای فرآوری شده، قندهای افزوده شده و فست فودها از رژیم غذایی خود، قند خون خود را بهتر کنترل کنند. همچنین با افزایش مصرف فیبر، میوه ها، سبزیجات و حبوبات می توانند به سیستم ایمنی بدن خود کمک کنند.
فعالیت داشته باشید
ورزش به بهبود حساسیت به انسولین کمک می کند. داشتن فعالیت به قند موجود در جریان خون کمک می کند تا به طور موثرتری وارد سلولهای شما شوند. این مسئله به بهبود وضعیت بدن شما و سلامتی تان کمک می کند.
ترک سیگار
سیگار کشیدن توانایی حمل اکسیژن توسط سلولها را کاهش می دهد. سیگار کشیدن همچنین سیستم ایمنی بدن را ضعیف کرده و خطر ابتلا به بیماریهای عروقی را افزایش می دهد.
استفاده از پانسمانهای تریتا
پژوهشهای معتبر نشان داده است که استفاده از پانسمان پیشرفته و مدرن مانند پانسمانهای اسپری و ژل زخم طباسپت، پانسمانهای ورقهای طبادرم و طبابرن و پانسمان پودری طباگرن شرکت تریتا برای بهبود زخم پای دیابتی مناسب است. در نتیجه می توانید از پانسمانهای مخصوص شرکت تریتا که با استفاده از جدیدترین تکنولوژیهای روز دنیا ایجاد شده اند، برای افزایش سرعت بهبود زخم خود استفاده کنید.
سخن پایانی
در این مطلب از سایت تریتا تلاش کردیم تا شما را با رابطه بین بیماری دیابت و روند بهبود زخم آشنا کرده و بیان کنیم که اگر به دیابت مبتلا هستید، در راستا بهبود زخمهای خود باید به چه نکاتی توجه داشته باشید. رعایت موارد گفته شده در این مطلب دید جامع و کاملی به شما در رابطه با روند بهبود زخم می دهد.
بدون دیدگاه