پانسمان مصدومان زلزله، باید قبل از انتقال مصدوم به مراکز درمانی جهت درمان زخم و جلوگیری از وخیمشدن زخم و جراحت صورت گیرد.
مصدومان زلزله
بیشترین صدمههایی که به افراد در هنگام زلزله وارد میشود، شکستگی لگن، شکستگی قفسه سینه، آسیبهای نخاعی، شکستگی سر و دست و پا و ایجاد زخم است.
گروههای امدادرسانی وظیفه خروج مصدومان از خرابهها و انتقال آنها به یک مکان مناسب برای انجام کمکهای اولیه برای آنها را دارند.
ابتدا باید شرایط برای تنفس آسوده برای آنها را برقرار کنند و چنانچه راه هوایی آنها مسدود است، اقدام به باز کردن راه هوایی فرد کنند.
افرادی که دچار شکستگی شدهاند باید آرام و اصولی جابهجا شوند و از حرکت دادن زیاد آنها خودداری کرد و برای جابهجایی آنها از برانکارد استفاده نمود.
بررسی علائم حیاتی فرد، آتلبندی اندامهای صدمه دیده و توقف خونریزی و پانسمان زخمها از اقدامات حیاتی دیگر است.
تریاژ
باید مصدومان زلزله جهت بهبود روند اقدامات درمانی از لحاظ آسیبهای وارد شده تقسیمبندی شوند. برای این منظور از نوارهای رنگی یا کارتهایی استفاده میکنند تا مصدومان به ترتیب اولویت، شامل اقدامات درمانی شوند.
آسیبهای مصدومان زلزله
با توجه به مشکل پیش آمده برای مصدوم اقدامات اولیه را تا رساندن مصدوم ( در صورت لزوم ) به مراکز درمانی انجام میدهیم.
خونریزی
خونریزی از آسیبهای متداول مصدومان است. اگر خونریزی ناشی از زخمها شدید نباشد با درمان زخم متوقف میشود، اما اگر شدید باشد باید به بیمارستان انتقال داده شود.
شکستگی
چنانچه شکستگی برای مصدومان ایجاد شده باشد باید مصدوم با برانکارد، به آرامی و بدون حرکت شدید و سریع انتقال داده شود و اقدامات لازم توسط نیروهای امدادی انجام شود.
سوختگی
از مشکلات جدی مصدوم، سوختگی در اثر آتشسوزی و نشت گاز در هنگام بروز زلزله است.
باید محل سوختگی را با آب سرد خنک کنید واز ورود گرد وغبار و آلودگی به محل سوختگی جلوگیری کنید تا اقدامات درمانی اساسی آنها صورت گیرد.
خفگی
باید مصدوم را به پشت خوابانده و بین دو کتف را ضربات محکم وارد کنید تا جسم خارجی از دهان وی خارج شود.
حمله قلبی
اگر فرد درد در ناحیه قفسه سینه و درد بدون دلیل در دست و گردن و پشت و شکم دارد آن را در موقعیت راحتی قرار داده و به آنها داروی ضد لخته شدن خون دهید تا به مرکز درمانی انتقال داده شود.
درمان و مراقبتهای پزشکی
در منطقه امن نزدیک، بیمارستانهای صحرایی تشکیل می شود تا مصدومان حدالامکان به بیمارستانهای شهر انتقال داده نشوند و اقدامات درمانی ممکن روی آنها در این بیمارستانهای صحرایی انجام میشود. اقداماتی مانند درمان زخم، تزریقات، درمان شکستگی اندامها و…
چنانچه فرد مصدوم دچار آسیب شدید در ناحیه سر، حمله قلبی، خونریزیهای شدید داخلی و سایر صدمهها و مشکلات جدی شود باید به بیمارستان مجهز انتقال داده شود.
روش پانسمان مصدومان زلزله
مصدومانی که دچار زخم و جراحت هستند باید تا قبل از انتقال به بیمارستان و مراکز درمانی، جهت درمان زخم آنها اقدامات لازم را انجام داد.
امدادگر با توجه به محصولات زخم و امکاناتی که برای پانسمان و بانداژ و توقف خونریزی فرد در اختیار دارد، اقدامات لازم را انجام میدهد.
با نزدیک کردن لبههای زخم و تحت فشار قراردادن زخم با یک گاز استریل یا یک دستمال تمیز سعی به توقف خونریزی زخم کنید.
با هر محلول ضدعفونی کننده و تمیز کننده که در دسترس است، محل زخم را ضد عفونی و تمیز کنید.
یک گاز استریل روی زخم قرار دهید به گونهای که محل زخم را کاملاً پوشش دهد. چنانچه گاز استریل خونی شود نیاز به تعویض گاز استریل نیست، فقط چند گاز استریل دیگر روی آن قرار دهید. با چسب گاز استریل را چسبانده و روی آن را بانداژ کنید.
در صورت در اختیار داشتن پانسمانهای پیشرفته، درمان زخم مصدومان بسیار راحت میباشد. این پانسمانها را به اندازه محل زخم برش میدهید و کاملاً روی محل زخم قرار میدهید.
پانسمانهای پیشرفته دارای ویژگیهای استفاده آسان، خاصیت ضد میکروبی و ضد عفونتی هستند. این پانسمانها نیازی به چسب ندارند وبه راحتی کار پانسمان مصدومان زلزله انجام میشود.
نکات مهم در پانسمان مصدومان زلزله
در صورت نبود محلولهای ضدعفونی و تمیز کننده از آب و صابون استفاده کنید.
عضو زخمی را در حالت مایل قرار دهید تا به زخم فشار کمتری وارد نشود.
در فرآیند درمان زخم ، اگر خون پس از توقف خونریزی، حالت سفت و منعقد شد به هیچ عنوان این خون مردگی را جدا نکنید زیرا سبب باز شدن مویرگها و خونریزی مجدد میشود.
بدون دیدگاه