عفونت زخم پس از سزارین یکی از انواع عفونت است که معمولا پس از زمانی رخ میدهد که عمل سزارین برای به دنیا آوردن نوزاد مورد استفاده قرار بگیرد و زخم به خوبی روند درمان خود را طی نکند. معمولاً این مشکل به دلیل عفونت باکتریایی در محل زخم جراحی ایجاد میشود.
علائم رایج عفونت زخم جراحی پس از سزارین شامل تب 38 درجه تا 39.4 درجه، حساس شدن زخم، قرمزی و تورم در محل زخم جراحی و درد در ناحیه زیر شکم را شامل میشود. در چنین شرایطی مهم است که فوراً تحت درمان قرار بگیرید تا از عوارض ناشی از عفونت جلوگیری کنید.
عوامل تاثیر گذار بر روی عفونت زخم سزارین
اگر بخواهیم شما را با عوامل تاثیر گذار بر روی عفونت زخم سزارین آشنا کنیم، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- چاقی
- دیابت
- بیماریهای خود ایمنی
- عفونت مایع آمنیوتیک و غشای جنین در هنگام زایمان
- مصرف استروئیدهای طولانی مدت از طریق دهان یا داخل وریدی
- مراقبتهای نامناسب در دوران بارداری مثل مراجعه کم به پزشک
- تجربه زایمانهای قبلی به صورت سزارین
- عدم استفاده از آنتی بیوتیکها و یا مراقبتهای ضد میکروبی قبل از برش
- جراحی طولانی
- از دست دادن بیش از حد خون در هنگام زایمان
بر اساس مطالعهای که در 2012 در مجله پزشکی آفریقای جنوبی منتشر شده، زنانی که پس از زایمان از بخیههای نایلونی استفاده میکنند نیز بیشتر در معرض ابتلا به عفونت هستند. بخیههای ساخته شده از پلی گلیکولیک گزینههای بهتری هستند زیرا هم قابل جذب بوده و هم تجزیه پذیر هستند.
ترمیم زخم های مختلف بر اساس عمق زخم و نوع آن متفاوت است، میتوانید با کارشناسان تریتا درتماس باشید.
علائم عفونت زخم پس از سزارین
اگر زایمان به صورت سزارین داشتید، مهم است که ظاهر زخم خود را زیر نظر بگیرد و به دستورات پزشک خود عمل کنید. اگر نمیتوانید زخم را ببینید، از یکی از اطرافیان خود بخواهید که یک روز در میان زخم را بررسی کند. در سزارین ممکن است شما در معرض مشکلات دیگری مانند لخته شدن خون نیز قرار بگیرید.
در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر، با پزشک خود مشورت کنید:
- درد شدید شکم
- قرمزی در محل برش
- تورم در محل برش
- ترشح چرک از محل برش
- درد در محل برش که از بین نمیرود یا بدتر میشود
- تب بالاتر از 38 درجه سانتیگراد
- ادرار دردناک
- ترشحات بدبو از واژن
- خونریزی که یک پد زنانه را در عرض یک ساعت خیس میکند
- خونریزی حاوی لختههای بزرگ
- درد یا تورم پا
عفونت زخم چگونه تشخیص داده میشود؟
برخی از عفونتهای زخم پس از سزارین قبل از مرخص شدن بیمار از بیمارستان تشخیص داده شده و تحت مراقبت قرار میگیرد. با این حال، بسیاری از عفونتها پس از خروج از بیمارستان ظاهر میشوند. در حقیقت، بسیاری از عفونتهای زخم پس از سزارین معمولاً در چند هفته اول پس از زایمان خود را نشان میدهند. به همین دلیل، اکثر این عفونتها در ویزیتهای بعدی تشخیص داده میشوند.
تشخیص عفونت زخم از طریق روشهای زیر انجام میشود:
- ظاهر زخم
- روند بهبود و درمان زخم
- وجود علائم مربوط به عفونت
- وجود برخی از باکتری ها
ممکن است پزشک مجبور شود برای تشخیص و تجویز درمان مناسب، زخم را باز کند. در صورت تخلیه چرک از محل برش، پزشک ممکن است از یک سوزن برای خارج کردن چرک از محل زخم استفاده کند. مایع تخلیه شده برای شناسایی باکتری موجود به آزمایشگاه ارسال میشود.
انواع عفونتها بعد از سزارین
عفونت زخم پس از سزارین به عنوان سلولیت زخم یا آبسه زخم خود را نشان میدهند. این عفونتهای زخم همچنین ممکن است گسترش پیدا کرده و باعث ایجاد مشکلاتی در اندام ها، پوست، خون و بافت محلی شوند. اگر بخواهیم شما را با انواع عفونتها بعد از سزارین آشنا کنیم، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
سلولیت
سلولیت زخم معمولاً در نتیجه وجود باکتریهای استافیلوکوکی یا استرپتوکوکی ایجاد میشوند. این سویهها بخشی از باکتریهای طبیعی موجود در پوست هستند.
سلولیتها باعث میشود که بافت عفونی زیر پوست ملتهب شود. در چنین شرایطی قرمزی و تورم به سرعت به بخشهای مجاور پوست گسترش پیدا میکند.
آبسه زخم
آبسه زخم توسط باکتریهای مربوط به سلولیت زخم و یا سایر باکتریها ایجاد میشود. عفونت در محل برش جراحی منجر به قرمزی، افزایش حساسیت و تورم در لبههای برش خورده میشود. در این نوع عفونت چرک در حفره ناشی از عفونت باکتریایی جمع میشود.
هنگامی که عفونت بعد از عمل ایجاد شود، آبسهها میتوانند در بخشهای دیگر بدن نیز خود را نشان بدهند. برخی از باکتریهایی که باعث ایجاد آبسه زخم میشوند نیز میتوانند باعث آندومتریت شوند. آندومتریت یک تحریک مخاطی رحم است که میتواند مشکلات زیر را برای شما به وجود بیاورد:
- درد
- خونریزی غیر طبیعی
- ورم
- تب
برفک
برفک یکی دیگر از انواع عفونت زخم بعد از سزارین است که ناشی از قارچ کاندیدا است. این قارچ به طور معمول در بدن انسان وجود دارد. این قارچ میتواند در افرادی که از استروئیدها یا آنتی بیوتیکها استفاده میکنند و در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، باعث عفونت شود. از سوی دیگر این قارچ میتواند باعث عفونت قارچی واژن یا زخمهای قرمز و سفید در دهان شود. برای درمان این نوع عفونت همیشه به دارو نیاز نیست، اما یک داروی ضد قارچ یا دهانشویه میتواند به شما در مبارزه با عفونت کمک کند. برای جلوگیری از رشد بیش از حد مخمر، ماست و یا سایر پروبیوتیکها را مصرف کنید، به ویژه اگر از آنتی بیوتیک استفاده میکنید.
عفونتهای دستگاه ادراری و مثانه
یکی دیگر از انواع عفونت زخم جراحی پس از سزارین شامل عفونت مجاری ادراری و مثانه میشود. این عفونتها معمولاً نتیجه باکتری E. coli هستند و با آنتی بیوتیک قابل درمان است. وجود این باکتری میتواند باعث احساس سوزش در هنگام ادرار کردن، نیاز مکرر به ادرار و تب شود.
عفونت زخم چگونه باید درمان شود؟
اگر سلولیت زخم دارید، آنتی بیوتیکها میتوانند در درمان عفونت به شما کمک کنند. آنتی بیوتیکها به طور خاص باکتریهای استافیلوکوکی و استرپتوکوکی را مورد هدف قرار میدهند. در بیمارستان، عفونتهای زخم معمولاً با آنتی بیوتیکهای وریدی درمان میشوند. اگر تحت درمان سرپایی هستید، به شما پیشنهاد میشود تا آنتی بیوتیک را در خانه مصرف کنید.
آبسههای زخم نیز با آنتی بیوتیک درمان میشوند و نیاز به مراقبت ویژه دارند. پزشک شما زخم را در سراسر ناحیه آلوده باز کرده و سپس چرک را تخلیه میکند. پس از شستشوی دقیق ناحیه، پزشک با قرار دادن یک ضد عفونی کننده با گاز بر روی زخم، از تجمع چرک جلوگیری میکند. برای اطمینان از روند بهبود، زخم باید مرتباً بررسی شود.
پس از چندین روز مصرف آنتی بیوتیک، پزشک مجدداً زخم را بررسی میکند. در این مرحله، زخم ممکن است دوباره بسته شود یا به خودی خود ترمیم پیدا کند.
چگونه میتوان از عفونت زخم سزارین جلوگیری کرد
اگر عمل سزارین انجام داده اید، اقدامات زیر میتواند به شما در راستا جلوگیری از عفونت زخم کمک کند:
- دستورالعملهای مراقبت از زخم و دستورالعملهای دارویی بعد از عمل که توسط پزشک تجویز میشود را رعایت کنید و اگر سوالی دارید، با پزشک خود تماس بگیرید.
- اگر برای درمان یا پیشگیری از عفونت به شما آنتی بیوتیک داده شده است، تا زمانی که کل دوره درمان را به پایان نرساندید، دوزهای دارو را حذف نکنید یا مصرف آنها را متوقف نکنید.
- زخم خود را تمیز کرده و مرتباً پانسمان زخم را عوض کنید.
- لباس تنگ نپوشید و از لوسیون بدن روی زخم استفاده نکنید.
- اگر احساس تب کردید دمای بدن را با یک دماسنج دهانی اندازه گیری کنید. در صورت مشاهده تب بیش از 37.7 درجه سانتیگراد، به پزشک مراجعه کنید.
سخن پایانی
در این مطلب از سایت تریتا نگاهی به عفونت زخم جراحی پس از سزارین انداخته و تلاش کردیم تا تمامی نکاتی که به منظور بررسی این دسته از عفونتها باید به آن توجه داشته باشید را به شما ارائه دهیم.
بدون دیدگاه