سوختگی درجه چهار: هر آن چه باید در مورد آن بدانید

سوختگی درجه چهار

وقتی صحبت از سوختگی می‌شود، بسیاری از افراد از سوختگی درجه سوم به عنوان بدترین نوع سوختگی یاد می‌کنند. با این حال باید به این نکته توجه داشته باشید که درجه‌های بالاتری از سوختگی درجه سه را نیز شاهد هستیم.

اگر چه معمولاً از این سوختگی‌ها یاد نمی‌شود اما طبقه بندی سوختگی شامل سوختگی‌های درجه چهار، پنجم و ششم است. البته سوختگی‌های درجه چهار چندان شناخته شده نیستند زیرا به اندازه سوختگی‌های درجه‌های پایین رایج نبوده و افراد کمی به این سوختگی مبتلا می‌شوند.

سوختگی درجه چهار می‌تواند آثار جدی برای پوست داشته باشد. در همین راستا در این مطلب از سایت تریتا قصد داریم تا نگاه دقیق تری به آن داشته باشیم و بیان کنیم که چگونه می‌توانید این نوع سوختگی را تشخیص دهید و چه اقداماتی را برای درمان زخم آن انجام دهید.

نحوه طبقه بندی سوختگی ها

سوختگی‌ها بر اساس میزان آسیب وارده به بدن طبقه بندی می‌شوند:

درجه سوختگی ظاهر سوختگی آسیب وارده به پست وضعیت در طولانی مدت
اول (سطحی) قرمز و خشک شدن پوست، اما بدون تاول (مانند آفتاب سوختگی خفیف) لایه بالایی پوست (اپیدرم) تغییرات موقتی رنگ پوست
دوم پوست قرمز شده، متورم و تاول می‌زند لایه‌های بالا و میانی پوست (درم) ممکن است باعث افزایش ضخامت پوست شود
سوم ظاهری زغالی دارد اپیدرم، درم و بافت‌های زیر جلدی (چربی) آسیب‌های پوستی گسترده، از جمله ضخیم شدن پوست و بروز مشکل در روند بهبودی
چهارم پوست سوخته و استخوان در معرض دید قرار می‌گیرد پوست، تاندون ها، اعصاب و احتمالاً ماهیچه ها ممکن است باعث آسیب دائمی به ناحیه آسیب دیده شود و نیاز به قطع عضو دارد
پنجم پوست به شکل شدید سوخته شده و استخوان در معرض دید قرار می‌گیرد پوست، تاندون ها، ماهیچه‌ها و استخوان ها آسیب دائمی بدن، قطع عضو و آسیب به سایر اندام‌ها ممکن است
ششم از دست دادن پوست و آسیب به استخوان زخم تا استخوان‌ها گسترش می‌یابد آسیب دائمی بدن، قطع عضو و آسیب به سایر اندام‌ها ممکن است و حتی احتمال مرگ

علل سوختگی درجه چهار

سوختگی‌های درجه چهار در درجه اول ناشی از شعله‌های آتش و مواد شیمیایی هستند. برخی از علل بروز این سوختگی شامل موارد زیر می‌شوند:

  • برخورد با اجاق گاز یا اجاق داغ

  • برخورد با اتوهای داغ

  • شعله‌های باز مانند شومینه یا آتش سوزی

  • جراحات ناشی از آتش سوزی ساختمان

  • برخورد با مواد شیمیایی

این موارد همچنین می‌توانند باعث سوختگی با درجه کمتر شوند. با این حال، آن چه باعث سوختگی درجه چهار می‌شود، میزان آسیب به بدن شما است.

سوختگی درجه سوم می‌تواند لایه‌های عمیق پوست شما، از جمله بافت‌های چربی را تحت تاثیر قرار دهد. سوختگی‌های درجه چهار بسیار عمیق تر شده و بر بافت‌های ماهیچه ای، تاندون‌ها و اعصاب شما تأثیر می‌گذارد.

علائم سوختگی درجه چهار

پس از سوختگی درجه چهار، به عنوان اولین علامت متوجه می‌شوید که ناحیه آسیب دیده ظاهر بسیار بدی دارد. حتی ممکن است رنگ آن سفید شود. از سوی دیگر ممکن است بافت استخوانی و عضلانی در معرض دید قرار بگیرند.

برخلاف سوختگی درجه یک یا دوم، سوختگی درجه چهار دردناک نیست. این به این دلیل است که آسیب به اعصاب که مسئول ارسال سیگنال‌های درد به مغز هستند، گسترش می‌یابد.

چنین آسیب عصبی این سطح سوختگی را خطرناک‌تر می‌کند. نکته مهمی که باید بدانید این است که به این دلیل که نمی‌توانید درد را احساس کنید، نباید فکر کنید که سوختگی جدی نیست.

تشخیص سوختگی درجه چهار

سوختگی درجه چهار یک فوریت پزشکی است. یک پزشک در واحد سوختگی بیمارستان نوع سوختگی شما را تشخیص داده و بر این اساس درمان را آغاز می‌کند.

اگر شما یا یکی از آشنایان تان دچار این نوع سوختگی شدید است، فوراً با اورژانس تماس بگیرید. هرچه زودتر این کار را انجام دهید، کمتر در معرض عوارض آن قرار می‌گیرید. پس از تماس اورژانس، شما به واحد سوختگی در بیمارستان منتقل می‌شوید.

درمان سوختگی‌های درجه چهار

درمان دقیق سوختگی درجه چهار بستگی به میزان آسیب به بدن شما و همچنین سلامت کلی شما دارد. به منظور درمان زخم سوختگی درجه چهار، در حالی که منتظر آمدن آمبولانس هستید، می‌توانید به فردی که دچار سوختگی شده با تکنیک‌های زیر کمک کنید:

  • در صورت امکان قسمت آسیب دیده را بالاتر از قلب قرار دهید

  • منطقه آسیب دیده را با یک باند یا پارچه شل بپوشانید

  • قرار دادن یک ملحفه روشن یا پتو روی آن ها، به ویژه اگر فرد به دلیل کاهش فشار خون سرد به نظر برسد

  • شستشوی ناحیه با آب (فقط برای سوختگی‌های شیمیایی)

برخی از کارها هم هستند که در این شرایط به هیچ عنوان نباید انجام دهید. هنگامی که منتظر مراقبت‌های فوری پزشکی هستید، مطمئن شوید که:

  • یخ بر روی سوختگی قرار نمی‌دهید

  • از کرم یا پماد روی سوختگی استفاده نکنید

  • لباس فرد را از تنش خارج نکنید

  • پوست را دست نزده و تاول‌ها را جدا نکنید

هنگامی که به واحد سوختگی در بیمارستان رسیدید، پزشک ممکن است روش‌های مختلفی را برای درمان در نظر بگیرد. آن‌ها ابتدا محل سوختگی را تمیز کرده و هرگونه بافت مرده را برمی‌دارند.

بیشتر درمان شما بستگی به میزان آسیب استخوان ها، ماهیچه ها، اعصاب شما و همچنین محل سوختگی دارد. پزشک شما ممکن است یک یا چند مورد از موارد زیر را به منظور درمان سوختگی درجه چهار انجام دهد:

  • تجویز داروهای ضد درد

  • استفاده از پماد آنتی بیوتیک در صورت بروز عفونت

  • اگر در 10 سال گذشته واکسن کزاز نزده اید، دستور تزریق کزاز می‌دهد

  • از مایعات داخل وریدی برای جلوگیری از کم آبی بدن و دمای پایین بدن استفاده می‌کند

با بهبود سوختگی، پزشک شما می‌تواند میزان کلی آسیب شما را تعیین کند. اگر پوست شما بافت جدیدی ایجاد نکند، ممکن است روش‌های بازسازی مختلفی مانند پیوند پوست لازم و ضروری باشد.

اگر حس خود را در بخش آسیب دیده از دست داده اید، ممکن است لازم باشد تا روش‌های درمانی دیگر مانند فیزیوتراپی را نیز در نظر بگیرید. ممکن است در چنین شرایطی نیاز به درمان‌های پزشکی بیشتر برای مفاصل آسیب دیده و عضلات از دست رفته لازم باشد.

سخن آخر

در این مطلب از سایت تریتا نگاهی به سوختگی درجه 4 انداخته و در مورد آن توضیحات جامع و کاملی را به شما ارائه کردیم. توجه به نکات گفته شده به شما کمک می‌کند تا در صورت بروز چنین مشکلی، با دید کاملی بتوانید اقدام به کنترل سوختگی درجه 4 کنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *