علت زرد شدن زخم : دلمه بستن زخمها بخشی طبیعی از روند بهبودی بدن هستند و بعضاً زخم را بهبود میبخشد. در موارد دیگر، زخمهای زرد میتوانند نشانه بارز برخی از عفونتهای پوستی باشند.
اگرچه زمانی که زخمها در حال بهبود هستند معمولاً به رنگ قرمز تیره هستند، اما میتوانند ازنظر رنگ و بافت بسیاری از تغییرات را طی کنند. در این مقاله قصد داریم تا نگاهی به علل احتمالی زخم زرد بیندازیم. با تریتا همراه باشید تا شمارا با زخمهای زرد آشنا کرده و در رابطه با آن توضیحاتی را ارائه دهیم.
عملکرد بدن پس از زخم شدن
اثر زخم و دلمه زدن بخشی از توانایی طبیعی و شگفتانگیز بدن برای بهبودی زخم است. درواقع هنگامیکه پوست دچار بریدگی، سایش یا خونریزی میشوید، پس از ایجاد زخم، یک پوسته و دلمه بر روی آن ایجاد میشود تا خونریزی را متوقف کرده و با به وجود آمدن یک لایه محافظ، آن را بپوشاند.
این لایه از موارد زیر ساختهشده است:
- پلاکت
- سلولهای خونی دیگر، ازجمله سلولهای قرمز خون
- فیبرین (یک پروتئین)
این اجزا با هم ترکیب میشوند تا لخته به وجود بیاید. در طول روند بهبودی، سلولهای بافت همبند زیرپوسته منقبض میشوند و لبههای زخم را مانند بخیهها به هم متصل میکنند. هنگامیکه زخم بهبود مییابد، پوسته میافتد تا پوست سالم و ترمیمشده در زیر آن نمایان شود.
دلمه یا پوسته بسیار مفید است و علاوه بر جلوگیری از خونریزی و ثبات زخمها، از پوست در برابر باکتریها و سایر میکروبها نیز دفاع میکنند و به جلوگیری از عفونت درحالیکه پوست در حال بازسازی است، کمک میکنند.
رنگهای زخم و دلمه
دلمهها معمولاً به رنگ قرمز تیره هستند. این رنگ به دلیل وجود هموگلوبین است که درواقع پروتئین موجود در سلولهای قرمز خون است که اکسیژن را حمل میکند. بااینحال، رنگ دلمهها بسته به عوامل مختلفی میتوانند تغییر کنند.
عوامل تأثیر گذار بر رنگ دلمه و زخم
از مهمترین عوامل تأثیر گذار بر روی رنگ دلمه و زخم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مدتزمان تشکیل آن
- مایع / زهکشی
- عفونت
- نوع زخم
بهطورکلی با افزایش مدتزمان تشکیل دلمهها، ممکن است رنگ آنها تغییر کند. یک پوسته و دلمه سالم ممکن است از قرمز یا قهوهای تیره به یک رنگ روشنتر تبدیل شود یا ممکن است قبل از افتادن تیره شود.
دلایل مختلفی وجود دارد که باعث میشود دلمه و زخم زرد باشد یا سایه زرد داشته باشد. درواقع به دلیل شرایط مختلف ممکن است شاهد تغییر رنگ دلمه به رنگ زرد باشیم.
چه چیزی باعث زرد شدن زخم می شود؟
پوست بهعنوان یک مانع عمل میکند، و بدن را از عوامل مضر موجود در محیط محافظت میکند. هنگامیکه چیزی به پوست آسیب میرساند، خون در اطراف محل لخته میشود تا پوسته خشک موقتی به نام زخم تشکیل شود. بدن بهطور طبیعی برای آببندی، دلمههایی روی زخم ایجاد میکند و باعث جلوگیری از خونریزی زخم میشود و خطر ورود میکروب به پوست را کاهش میدهد.
بعضیاوقات، سیستم ایمنی بدن نمیتواند با تمام باکتریهایی که در زخم قرار دارند مقابله کند و این میتواند منجر به عفونت شود.

مهمترین دلایل زرد شدن زخم
اگر بخواهیم مهمترین دلایل زرد شدن زخم را به شما معرفی کنیم، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1. فرسودگی طبیعی
ممکن است بسته به زخم و روند بهبودی، زخم و دلمه آن چند روز تا چند هفته روی پوست شما بماند. معمولاً در این شرایط مشاهده میشود باگذشت زمان دلمه و زخم به یک رنگ مایل به زرد تغییر میکند و این مسئله طبیعی است. درواقع این اتفاق نتیجه تجزیه و شستشوی هموگلوبین گلبولهای قرمز موجود در پوسته و زخم است.
هنگامیکه محصول جانبی هموگلوبین شسته میشود، تمام آنچه که از پوسته باقیمانده، گلبولهای قرمز خون خونی، پلاکتها و بقایای پوست خالی است. وقتی این اتفاق میافتد، پوسته رنگ زرد یا قهوهای پیدا میکند.
2. مایع سروز
وقتی پوست دچار خراش یا سایش میشوید، مایعات سروز (که حاوی سرم است) در محل بهبود یافت میشود. مایعات سروز، که به آن اگزودات سروز نیز معروف است، مایعی زرد و شفاف هستند که با ایجاد یک محیط مرطوب و مغذی برای ترمیم پوست به روند بهبودی آن کمک میکنند.
ترشح سروز شامل موارد زیر میشوند:
- الکترولیتها
- قندها
- پروتئین ها
- گلبولهای سفید خون
اگر در اطراف پوسته خود رنگ زرد و مرطوب مشاهده کردید، میتواند علت آن سرم باشد. بااینحال، اگر در اطراف پوسته و زخم خود رنگ زرد را دیدید و ناحیه نیز ملتهب یا متورم است، میتواند نشانه عفونت باشد. در این زمان باید به دکتر مراجعه کرده و زخم را نشان بدهید.
3. عفونت
اگر پوسته شما زرد باشد، این احتمال وجود دارد که به دلیل عفونت باشد. برای بررسی عفونت به دنبال نشانههای زیر باشید:
- التهاب
- ورم
- سرخی
- افزایش درد / حساسیت
- نشت مایع خاص (چرک)
- بوی بد
- تب یا لرز
اگر یک یا برخی از این علائم را دارید، احتمال آلودگی پوسته و عفونت وجود دارد. اگرچه پوستهها و دلمهها معمولاً آلوده نمیشوند، اما خراشهای مکرر در پوسته باعث نفوذ میکروبهای فراوان و به وجود آمدن عفونت خواهد شد. در این خصوص میتوانید مقالات زخم عفونی را بررسی نمایید و یا با مشاوران ما در تماس باشید.

درمان و بهبودی زخمهای زرد رنگ
در مورد دلمههای زرد، اقدامات سادهای وجود دارد که میتوانید برای تسریع روند بهبود، ترمیم پوست و جلوگیری از عفونت آنها را انجام دهید.
- پوسته یا زخم را تمیز نگه دارید.
- پوسته یا زخم را با کرم ضد باکتری مرطوب کنید.
- پوسته یا زخم را به طور ایمن با باند بپوشانید.
- ناحیه آسیب دیده را خراش ندهید.
اگر پوست نزدیک به زخم شما آلوده شود، میتوانید با پزشک خود صحبت کنید، چرا که در این شرایط دکتر برای مقابله با عفونت آنتی بیوتیک تجویز میکند.
مراقبت از دلمه زرد
به وجود آمدن دلمهها درواقع یک قسمت اساسی درترمیم زخم هستند و اگر چه دلمههای زرد ممکن است ناخوشایند باشند، اما به وجود آمدن آنها یک ویژگی طبیعی برای بهبودی هستند.
بهترین کاری که میتوانید برای حل مشکل پوست و از بین رفتن دلمه زرد رنگ انجام دهید این است که صبور باشید و بگذارید که خود دلمه خشکشده و از بین برود.
بسیاری از بریدگیها بدون مداخله پزشکان بهخودیخود بهبود مییابند. بااینحال اگر پوسته زرد رنگ شما آلوده، دردناک یا علائم عفونت را داشته باشد، سریعاً باید به پزشک خود مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید : درمان زخم سوختگی
خلاصه
زخمها و به وجود آمدن دلمه بخشی طبیعی از روند بهبودی پوست هستند. آنها در سیستم ایمنی بدن بافت زیر بدن را ترمیم کرده و از ورود باکتریها به داخل زخم جلوگیری میکنند.
زخمها معمولاً به رنگ قرمز تیره هستند و تمایل دارند قبل از خشک شدن، تیرهتر شوند. البته ممکن است به دلایل مختلف رنگ این دلمهها زرد نیز شوند. در این مطلب شمارا با علت زرد شدن زخم آشنا کرده و در رابطه با آن توضیحاتی را ارائه دادیم.
مفید وعالی بود وبنده راضیم از این اطلاعات جامع چون یک دست ودو تا پاهام سوخته و برای رفع موارد نگرانی از روند ترمیم پوست ، مراجعه حضوری چند بار در هقت مطب واقعا در توانم نیست سپاس