پوست اولین خط دفاعی بدن است که سطح آن توسط غدد چربی تنظیم می شود. زخم های عفونت زمانی بروز پیدا می کند که میکروب ها در داخل پوست آسیب دیده ناحیه زخم رشد کنند. علایم آن ممکن است شامل درد، تورم و قرمزی باشد. عفونت های شدید تر ممکن است باعث حالت تهوع، تب و لرز شود. اگر زخم ها شدید نباشد درمان های خانگی موثر خواهند بود. اما در زخم های شدید تر نیاز به استفاده از مراقبت های پزشکی خواهد بود.
زخم های عفونی نوعی نقص موضعی به حساب می آید که در آن میکروب ها به بافت زنده اطراف زخم حمله می کنند. بسیاری از عفونت ها به طور طبیعی و خود به خود برطرف می شوند. در برخی موارد نیز این اتفاق نمی افتد و مراجعه به پزشک از جمله کارهایی است که افراد باید آن را انجام دهند.
اگر به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با زخم عفونی و دلایل، علایم و راه های درمان آن هستید بهتر است این مقاله را از دست ندهید. در این متن اطلاعات جامع و کاملی را در رابطه با این دسته از زخم ها در اختیار خوانندگان قرار داده ایم. با ما همراه باشید و نکات ذکر شده را به خاطر بسپارید.
زخم های عفونی
همانطور که در ابتدا اشاره شد، زخم عفونی به آن دسته از زخم ها گفته می شود که در آن ارگانیسم های میکروب به بافت زنده اطراف زخم حمله ور شده اند. این دسته از زخم ها ممکن است شدید یا خفیف باشند. آن دسته از زخم هایی که با درمان های خانگی و پس از گذشت مدتی بهبود پیدا می کنند نیازی به مراقبت های پزشکی ندارند.
اما دسته دیگر که شامل زخم های شدید است در برخی موارد نیازمند مراجعه به پزشک است. اطلاع از دلیل های بروز این دسته از زخم ها که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت، شما را در روند بهبودی و همچنین پیشگیری یاری خواهد کرد.
علت بروز زخم های عفونی کدام است؟
بیشتر زخم های آلوده ناشی از کلونیزاسیون باکتری ها هستند که از سطح پوست یا باکتری های سایر قسمت های بدن یا محیط بیرون نشات می گیرند. شایع ترین باکتری که موجب بروز عفونت می شود، استافیلوکوکوس اوروئوس نام دارد.
علاوه بر آن، برخی از شرایط نیز احتمال ابتلا به زخم های عفونی را بالا می برد. بنابراین، افراد بهتر است این دسته از عوامل را بشناسند و برای جلوگیری از زخم از آنها دوری کنند. برخی از این عوامل با تصحیح سبک زندگی، از بین خواهند رفت. این عوامل عبارتند از:
- دیابت؛
- چاقی؛
- سیستم ایمنی ضعیف؛
- کم تحرکی؛
- سو تغذیه؛
- بهداشت ضعیف.
علایم زخم های عفونی
برای شناخت این دسته از زخم ها ابتدا باید علایم آن را شناسایی کنیم و در صورت شدید بودن آنها به پزشک مراجعه کنیم. مواردی نظیر درد در ناحیه زخم، تورم و قرمزی از جمله علایم شایع است. زخم عفونی اگر به درستی درمان نشود به جای بهبود، بدتر خواهد شد. در نتیجه، بر درد، قرمزی و تورم آن افزوده خواهد شد. توجه به سایر علایم نیز از جمله اقداماتی است که افراد باید آن را انجام دهند. در ادامه به برخی از آنها اشاره کرده ایم.
- داغ بودن پوست اطراف زخم؛
- ترشحات زرد یا سبز ناشی از زخم؛
- بوی نامطبوع زخم های عفونی؛
- وجود رگه های قرمز روی پوست اطراف زخم؛
- تب؛
- لرز؛
- درد در ناحیه زخم؛
- حالت تهوع؛
- استفراغ؛
- بی حالی؛
- از دست دادن اشتها؛
- ضعف کلی؛
- کاهش کنترل قندخون در بیماران دیابتی؛
- سفت شدن ناحیه زخم.
روش های درمان زخم های آلوده
به طور کلی دو روش برای درمان این دسته از زخم ها وجود دارد. درمان های خانگی و درمان پزشکی از جمله روش هایی است که افراد برای بهبود زخم های خود از آنها استفاده می کنند. بنابراین، انتخاب هر کدام از این روش ها به شدت زخم بستگی دارد و فرد با توجه به آن قادر به انتخاب بهترین روش خواهد بود. در ادامه به بررسی این روش ها خواهیم پرداخت.
چگونگی درمان زخم های عفونی در خانه
افراد مبتلا به زخم عفونی خفیف قادر به درمان آن در خانه خواهند بود. در حالی که عفونت های شدید تری نیاز به مراقبت پزشکی خواهد داشت. در صورت ابتلا به زخم عفونی خفیف برای درمان آن گام های زیر را به درستی انجام دهید.
- پیش از شروع درمان از تمیز بودن تمام تجهیزات اطمینان حاصل کنید. به عنوان مثال، اگر از موچین استفاده می کنید ابتدا آن را با الکل تمیز کنید؛
- دست ها را کامل با صابون و آب گرم بشویید و خشک کنید؛
- با استفاده از آب گرم روی زخم را تمیز کنید. برای تمیز کردن پوست اطراف زخم از آب گرم و صابون استفاده کنید. توجه داشته باشید که نباید صابون را روی زخم قرار دهید؛
- از عدم وجود گرد و خاک یا شیشه درون زخم اطمینان حاصل کنید. برای از بین بردن این موارد بهتر است از موچین استفاده کنید؛
- در صورت تمایل یک لایه نازک از پماد ضدعفونی کننده را روی زخم بزنید؛
- قبل از پوشاندن زخم با گاز یا باند، اجازه دهید که زخم خشک شود و پس از آن نسبت به پوشاندن آن اقدام کنید.
سایر نکات برای درمان زخم های عفونی در خانه عبارتند از:
- پانسمان زخم را حداقل یک بار در روز عوض کنید. در صورتی که پانسمان مرطوب یا کثیف شد بلافاصله آن را تعویض کنید؛
- زخم خود را روزانه و به آرامی شست وشو دهید؛
- از استعمال پراکسید هیدروژن روی زخم خودداری کنید. زیرا موجب تحریک پوست در برخی افراد می شود؛
- زخم خود را خراش ندهید و از کندن آن پرهیز کنید. زیرا روند بهبودی را کند می کند؛
- اگر زخم طی یک تا دو روز بهبود پیدا نکرد، به پزشک مربوطه مراجعه کنید.
درمان های پزشکی زخم های عفونی
پزشکان اغلب برای درمان این دسته از زخم ها، آنتی بیوتیک ها را تجویز می کنند. استفاده از آنتی بیوتیک تجویز شده به طور کامل و مکرر موجب درمان کامل عفونت و جلوگیری از مقاومت باکتری ها می شود. برخی از زخم ها ممکن است به درمان های بیشتری هم نیاز داشته باشند.
به عنوان مثال، اگر زخم بزرگ یا عمیق باشد ممکن است پزشک یا پرستار برای بستن آن از بخیه استفاده کند. آنها اغلب زخم های کوچک تر را با چسب و نوارهای پزشکی می بندند. اگر زخم حاوی بافت مرده یا آلوده باشد، پزشک آن را با روشی به نام دبریدمان خارج خواهد کرد. دبریدمان باعث بهبودی می شود و همچنین از گسترش عفونت نیز جلوگیری خواهد کرد.
اگر علت زخم های عفونی نیش یا آسیب دیدگی از طرف عاملی کثیف باشد، فرد باید واکسن کزاز را نیز دریافت کند. اما پرسشی که در این میان برای بسیاری از بیماران پیش می آید آن است که چه زمانی به پزشک مراجعه کند. اگر زخم شما علایم زیر را داشت باید بدون فوت وقت به پزشک مراجعه کنید:
- زخم بزرگ، عمیق، یا دندانه دار است؛
- لبه های زخم جدا از هم است و جمع نمی شود؛
- بروز علایمی نظیر تب، افزایش درد یا قرمزی؛
- ترشحات غیر عادی زخم های عفونی؛
- عدم توانایی در تمیز کردن کامل آلودگی های موجود روی زخم؛
- زخم ناشی از نیش یا عوامل آلوده؛
- خونریزی بی وقفه زخم.
سخن پایانی
علایم و نشانه های زخم عفونی شامل افزایش درد، تورم و قرمزی در اطراف ناحیه آسیب دیده است. بسیاری از زخم های خفیف با دستورالعمل های بهداشتی در خانه درمان می شوند. در حالی که عفونت های شدیدتر نیاز به مراقبت های پزشکی خواهند داشت. بنابراین، زمانی که متوجه علایمی نظیر تب، ضعف بدن، ترشحات و بی حالی شدید، بهتر است بلافاصله به پزشک مراجعه کنید و اقدامات لازم را برای بهبودی سریع تر انجام دهید.
Source: www.woundsource.com, www.medicalnewstoday.com, www.healthline.com
من؟ چه نظری می تونم داشته باشم؟؟ خدا بداد هر کسی برسه و از هر زخمی دورش کنه … حتی زخم های کوچیک … آمین ..👍