بیماری های پوستی
بیماری های پوستی ، درمانهای گوناگونی دارند که این روشهای درمانی شامل درمانهای موضعی با محصولات زخم ، درمانهای جراحی و لیزر و… میباشند.
بیماری های پوستی چیست ؟
بیماری های پوستی به ناراحتیهایی گفته میشود که بخشهای پوششی را که وظیفه محافظت از بدن در مقابل محیط خارجی را دارند، درگیر می کند. این بخشهای پوششی شامل پوست، مو وناخن و… است. استفاده از کرمهای ضدآفتاب در پیشگیری از برخی بیماریهای پوستی مؤثر است.
این بیماری های پوستی به علل گوناگونی ایجاد میشوند وشامل چندین نوع میباشند . حساسیتهای ساده پوستی و آکنه، اگزما، بیماری پروانه ای و… از جمله این بیماریها میباشند. برخی از بیماریهای پوستی از بدو تولد و برخی در طول زندگی فرد را درگیر میکنند.
انواع بیماری های پوستی
چند نمونه از آشکارترین بیماریهای پوستی و درمان آنها را به طور خلاصه بررسی میکنیم.
پسوریازیس
یک بیماری پوستی خود ایمنی مزمن میباشد که تکثیر بیش از اندازه سلولهای پوست را سبب میشود و پوست را ظاهراً پولکدار می کند. ممکن است این بیماری از مشکلات قلبی و عروقی، چاقی، فشارخون بالا، دیابت و… نشأت بگیرد.
درمان پسوریازیس شامل درمانهای موضعی با استفاده از محصولات زخم ، درمان زخم با نوردرمانی و فوتوتراپی میباشد. گاهی نیز به تشخیص پزشک درمانهای سیستمیک که مصرف داروهای خوراکی و تزریقی میباشد، صورت میگیرد.
اگزما
این بیماری در شرایط آلرژیک ایجاد میشود و تعداد زیادی از افراد دچار این بیماری میشوند.علائم آن ضایعههای پوستی میباشد که بیشتر در صورت و دستها و پاها رخ میدهد.
درمان اگزما با استفاده از محصولات زخم شامل کرمها و لوسیونها و…، مهار کنندههای کلسیمورین و فسفودی استراز-4 و داروهای خوراکی و تزریقی انجام میشود.
آکنه
این ببیماری های پوستی به صورت جوشها، برجستگیهایی شبیه زخم، تودههای متورم و تودههای چرکی است.
درمان آکنه با داروهای موضعی شامل ژلها و لوسیونها و… و داروهای خوراکی شامل آنتی بیوتیکها و مشتقات ویتامین A میباشد.
لک و پیس
این ببیماری های پوستی یک بیماری خود ایمنی است. یعنی با حمله سلولهای ایمنی بدن به اشتباه به بافتهای سالم بدن فرد، این عارضه ایجاد میشود.علائم آن لکههای سفید و تغییر رنگ رنگدانه های مو میباشد.
درمان بیماری های پوستی با داروهای موضعی ، فوتوتراپی و پیوند پوست میباشد. پیوند پوست گرفتن پوست از قسمت های سالم و به کار بردن آن در قسمت مبتلا به لک و پیس میباشد. در این روش باید از پوست جدید پیوند زده شده مراقبت کرد و با استفاده از محصولات زخم مانند پانسمانهای پیشرفته سبب زود جوش خوردن بخیه پوست پیوند زده شده و ترمیم و محو نمودن آثار بخیه شد.
کهیر
کهیر برجستگی و ورمهای مایل به قرمز میباشد. کهیر به دلیل عفونت یا حساسیت میتواند ایجاد شود. کهیر گاهی سبب بروز شوک آنافیلاکسی می شود. پوشیدن لباسهای تنگ و از جنسهای حساسیت زا میتواند سبب بروز این عارضه شود.
درمان این بیماری با تجویز آنتی هیستامینها، داروهای مسدود کننده مانند سایمتیدین و فاموتیدین، داروهای ضد افسردگی، داروهای سرکوب کننده ایمنی و آنتیبادی های مونوکلونال است.
بیماری پروانه ای
این یک بیماری پوستی کمیاب میباشد که موجب شکننده و آسیب پذیرشدن پوست و ایجاد تاولهایی میشود. این بیماری هر فردی با هر نژاد و جنسیتی و هر رنگ پوستی را درگیر میکند.
بیماری پروانهای با به ارث بردن یک ژن جهش یافته از والدین ایجاد میشود و ممکن است دلایل دیگری نیز داشته باشد. افراد پروانهای شکل گیری پروتئین در بدن آنها به درستی انجام نمیگیرد. بنابراین لایههای پوست دچار ازهم گسیختگی میشوند.
پس از بروز علائم مشکوک این بیماری، پزشک با نمونه گیری از پوست فرد و تست و آزمایش از این نمونه پوست، به تشخیص بیماری میپردازد.
هیچگونه درمان مؤثری برای بیماری پروانهای وجود ندارد و فقط اقدامات کنترل کننده مانند کاهش درد و خارش و پیشگیری از افزایش تاولها و زخمها، درمان زخم و جلوگیری از عفونت زخم و تجویز مسکن و… صورت میگیرد.
روزاسه
از دیگر بیماریهای پوستی روزاسه میباشد که موجب قرمزی پوست صورت و چشم و… میشود. این بیماری معمولاً ارثی میباشد و علت دقیق آن مشخص نمیباشد.
روزاسه سبب بروز مشکلات چشمی مانند قرمزی، خارش و سوزش، خشکی چشمها و تاری دید و حساسیت چشم به نور میشود.
درمان قطعی برای روزاسه وجود ندارد اما پزشک با استفاده از درمانهای موضعی شامل استفاده از محصولات زخم مانند ژل و درمانهای جراحی و تجویز آنتی بیوتیکها برای بهبود پوست و با استفاده از داروهای چشمی برای کاهش مشکلات چشمی اقدام میکند.
همچنین ببینید : مراقبت پای دیابتی
بدون دیدگاه