بیماریهای پوستی دوره سالمندی بیشتر به صورت بدخیمیهای پوستی، تاولهای پوستی، لکههای پوستی، خشکی منتشر پوست، زونا، زخم بستر و… میباشند.
تغییرات پوست در سالمندی
پوست بافتی ظریف است که مرزی بین بدن و محیط بیرون از بدن ایجاد کرده است. با افزایش سن، تحولاتی در غدد عروقی ایجاد میشود که به کاهش میزان عرق بدن و سدیم عرق منجر می شود. با گذشت سن و کاهش تعداد عروق پوست و تضعیف سیستم ایمنی بدن، عفونتهای ویروسی و باکتریایی در سطح پوست افزایش مییابد.
در سالمندی تغییرات و تحولاتی در پوست صورت میگیرد. این تغییرات به صورت ایجاد چروک، خشکی پوست، توانایی کمتر پوست برای درمان زخم های ایجاد شده روی پوست، ایجاد لکههایی روی پوست، نازک شدن پوست و تغییرات عروقی است.
محافظت از پوست در پیری
سالمندان عزیز باید در معرض آفتاب قرار نگیرند یا حتماً از کرم های ضدآفتاب با SPF مناسب استفاده کنند. مخصوصاً افرادی که درگیر بیماریهای پوستی دوره سالمندی هستند.
با مصرف مواد غذایی که دارای اسیدهای چرب امگا3 و ویتامین های C و E است، میتوانند پوست خود را در برابر آفتاب مقاوم کنند.
مصرف مواد آنتی اکسیدانی موجب جلوگیری از اکسیده شدن چربیهای غشاء سلولهای پوست میشود که در کاهش تغییرات پوستی مانند چین وچروک نقش زیادی دارند. مواد آنتی اکسیدانی مانند ویتامین های A و E و C است.
نوشیدن آب به مقدار کافی ( روزانه 8 لیوان آب ) برای انعطافپذیری پوست و پیشگیری از خشکی پوست، مفید است. اما نوشیدن قهوه، چای و نوشیدنیهای صنعتی و نوشابه برای پوست مضر میباشد.
سبزیها و میوهها، آبمیوههای طبیعی، خشکبار، نانهای سبوسدار، روغنهای طبیعی مانند روغن زیتون و روغن کنجد، ویتامینها و مواد معدنی برای سلامت پوست و مراقبت از پوست بسیار مفید میباشد.
بیماریهای پوستی دوره سالمندی چه میباشند ؟
تغییرات و تحولات پوست مانند چین و چروک و نازک شدن پوست و سایر تغییرات پوستی، بیماری محسوب نمیشوند و ایجاد این تغییرات با افزایش سن کاملاً طبیعی میباشند.
اما بیماریهای پوستی در این سنین را میتوان زونا، سرطان پوست، ایجاد لکههای پوستی شدید، ایجاد تاولهای بزرگ پوستی و زخم بستر و… دانست.
زخم بستر
با افزیش سن بافتهای زیرین پوست نازک میشوند و گردش خون آنها ضعیف میشود. اگر سالمندان در یک وضعیت به مدت طولانی قرار داشته باشند و بخشهایی از بدن آنها تحت تأثیر فشار باشد، دچار زخم بستر میشوند. زخم بستر یکی از بدترین بیماریهای پوستی دوره سالمندی است.
این زخمها اگر به موقع درمان نشوند، عوارض خطرناکی برای بیمار ایجاد میکنند. درمان زخم بستر به صورت تغییر حالت قرارگیری بیمار، استفاده از بالشتکها برای کاهش فشار بر روی زخمها، تغذیه مناسب، ضدعفونی و تمیز نمودن زخمها و استفاده از پانسمانهای درمان زخم بستر و… است.
بهترین پانسمانها برای درمان زخم بستر، پانسمانهای پیشرفته میباشد. این پانسمانها بسیار نتیجهبخش و اثرگذار میباشند. در کوتاهترین زمان ممکن بیشترین اثربخشی را برای درمان زخمها دارند. نمونهای از بهترین پانسمانهای پیشرفته، پانسمانهای نوین تریتا میباشد که دارای ویژگیهای منحصر به فردی برای بهبود و درمان سریع زخمها میباشند.
بدخیمیهای پوستی
از دیگر بیماریهای پوستی دوره سالمندی، بدخیمیهای پوست میباشد. نمونهای از این بدخیمیها سرطان پوست است. وجود یک توده که در برابر روشهای درمانی مقاومت دارد. این توده ممکن است به شکل زخم باشد و علائمی مانند ترشحات خونی هم داشته باشد.
اگر تودههای مشکوکی در قسمتهایی از پوست خود احساس میکنید، حتماً به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه نمایید. پزشک با معاینه و انجام آزمایشهای لازم، بیماری را شناسایی میکند و برای درمان آن اقدامات لازم را انجام میدهد.
البته بیان این مطلب لازم است، که با دیدن هر تودهای زیر پوست خود نگران نشوید. زیرا ممکن است این تودهها، از نوع تودههای چربی باشند که خطرناک نیستند.
خشکی منتشر پوست
خشکی منتشر پوست از بیماریهای پوستی دوره سالمندی است که دارای علائمی مانند خارش، اگزما و خشکیهای شدید است. برای درمان این نوع بیماری پوستی باید از شستشوی زیاد پوست خودداری کرد. با استفاده از کرمهای مرطوب کننده این نواحی را مرطوب نگه داشت.
این بیماری باید درمان شود تا زمینه ساز سایر مشکلات پوستی نشود. پزشک در صورت شدت و وخامت این بیماری پوستی، داروهای ضدالتهابی موضعی تجویز میکند.
لکهها و خالهای پوستی
اگر این لکهها و خالها به میزان کم در پوست ایجاد شوند، طبیعی میباشند. اما اگر لکه ها گسترش پیدا کنند و خال ها افزایش حجم داشته باشند، باید حتماً برای معاینه به متخصص پوست نشان داده شوند.
بدون دیدگاه